مهارت انتخاب

دکتر لیلا صالحی
دکتر لیلا صالحی
مشاور و روان درمانگر کلینیک مهستا مدرس خودشناسی مدرس لایف کوچ برگزار کننده دوره های آموزشی 􀁊 مدرس دوره ,CBT, schema therapy

  مهارت‌های انتخاب

 مهارت‌های انتخاب مهارت‌هایی هستند که برای حل مشکلات  در یک شرکت، یک مجموعه یا در شرایط تصمیم گیری برای یک موقعیت، از آنها استفاده می شود.  گاهی  یک کارمند در شرکت مربوطه باید بهترین فونت را انتخاب کند  یا از  تاکتیک خاصی برای  بازاریابی رشد استفاده کند، انتخاب مناسب هر کدام از این گزینه ها  برای موفقیت شرکت بسیار مهم است.

مهارت های انتخاب

برای مشاوره به صورت 24 ساعته  با ما تماس بگیرید

  • 02122308339
  • 02122305827

 در این مقاله  چند نمونه از مهارت های انتخاب توضیح داده می شود و چگونگی بهبود مهارت های انتخاب بررسی می گردد که عبارتند از:

1.تعریف مهارت های انتخاب

 2.نمونه هایی از مهارت های انتخاب

 3.نحوه نشان دادن مهارت های انتخاب

 4.چگونه مهارت های انتخاب را تقویت کنیم

 5.انتخاب مسئولانه

برای مشاوره، خدمات مشاوره، روانشناسی مشکلات زناشویی، بهترین مرکز مشاوره ازدواج تهران با ما تماس بگیرید

  1. تعریف مهارت های انتخاب

 مهارت های انتخاب، همه مهارت هایی هستند که برای انتخاب آگاهانه و منطقی به آنها نیاز دارید.  فردی با مهارت های انتخاب خوب  می تواند تمام موقعیت ها را ارزیابی کند، وضعیت فعلی و وضعیت هدف  را درک کند و بهترین روش را انتخاب کند.

فردی که در انتخاب مناسب مهارت دارد در شرایط خاص ، مثلا تصمیم گیری در مورد جابه جایی محل زندگی به شکل زیر برخورد می کند:

🔸ابتدا با افراد ذی نفع در این پروژه ( مثلا اعضای خانواده) یک جلسه مشورتی ترتیب می دهد و خود به عنوان  تسهیل کننده و مدیر جلسه سعی می کند تمام نظرات را با دقت و بدون سو گیری بشنود و به تمام افراد گروه فرصت ابراز نظر و احساسات را می دهد.

🔸به تمام افراد این اطمینان را می دهد که نظراتشان شنیده شده و در تصمیم گیری لحاظ می شود و این احساس را به وجود می آورد که همه آنها به نحوی حق انتخاب دارند.

🔸بازخورد های تمام اعضا را جمع آوری می کند  و ایده های انتخابی جدید را از دل بازخوردها بیرون می آورد.

🔸در مورد ایده ها و نظرات موجود تحقیق می کند و تمام جوانب انتخاب مورد نظر را می سنجد و معایب و مزایای انتخاب های احتمالی را در نظر می گیرد.

🔸به جز اعضای خانواده با افراد متخصص مشورت می کند و راهکارهای خود را ارائه داده و از آنها نظر خواهی می کند. همچنین از آنها می خواهد که اگر راهکار یا ایده کارآمد تری مدنظر دارند پیشنهاد دهند.

🔸اگر یکی از اعضای گروه به شکل جدی با روند انتخاب مخالف است، برای یافتن راه حل مشترک  با او همکاری می کند. موارد مخالفت او را بررسی کرده و با احترام و صبر تمام دلایل مخالفت را می شنود و برای حل تعارضات، از شخص مخالف و دیگر اعضا چاره جویی می کند. در صورتی که گروه به نتیجه نرسد با میانجی گری فردی که تمام اعضا او را به عنوان شخص بی طرف و آگاه قبول دارند به حل تعارض کمک می کنند.

🔸دقت دارد که اعضای گروه دچار ائتلاف و سوگیری نشوند و انتخاب نهایی، نظر تمام افراد را تا حدودی برآورده کند.

🔸در طول انجام فرایند جابه جایی از تمام اعضا می خواهد که اگر مشکلی پیش آمد به گروه گزارش دهند تا قبل از جدی شدن آن بتوان برای حل مشکل چاره جویی نمود.

 2.نمونه هایی از مهارت های انتخاب

به این موضوع دقت کنید که گاهی نحوه انتخاب  بسیار مهم تر از نتیجه نهایی است.  انواع مختلفی از مهارت ها شامل تجزیه و تحلیل، خلاقیت، همکاری و مهارت های رهبری در انتخاب موثر هستند.

🔹 مهارت های تحلیلی

مهارت های تحلیلی به شما کمک می کند قبل از تصمیم گیری  و انتخاب نهایی ، اطلاعات را جمع آوری و ارزیابی کنید.  یک فرد تحلیلگر، جزئيات  مشکل را بررسی  و به تمام واقعیت ها توجه می کند و سعی می کند هر الگو یا یافته ای را که ممکن است ببیند تفسیر کند.  این نوع مهارت ها به شما کمک می کند تا با استفاده از تفکر منطقی، انتخاب های مبتنی بر واقعیت داشته باشید .

🔹 مهارت های خلاقیتی

 انتخاب مناسب  فقط در نظر گرفتن  واقعیت ها و ارقام نیست بلکه  نیاز به تفکر خلاق برای ایده پردازی راه حل هایی دارد که ممکن است چندان ساده یا سنتی نباشند.

انتخاب کنندگان خلاق، خارج از آنچه قبلا انجام شده است فکر می کنند و ایده ها و راه حل های اصلی را برای حل مشکلات توسعه می دهند.  علاوه بر این، آنها ذهنی باز دارند و مایل به آزمایش چیزهای جدید هستند.

🔹 مهارت های همکاری

کسانی که در انتخاب مهارت دارند، تصمیمات خوب، ایده ها و دیدگاه های متعددی را در نظر می گیرند.  مهارت های همکاری به شما کمک می کند تا با همکاری با یک یا چند هم گروهی، راه حلی پیدا کنید.  مشارکت دادن افراد متعدد در فرآیند انتخاب می‌تواند به گردآوری مهارت‌های مختلف کمک کند و شما را در معرض سایر روش‌های تفکر حل مسئله قرار دهد.

 🔹 مهارت های رهبری

 درست است که همکاری، اغلب برای تصمیم گیری خوب و در نهایت انتخاب مناسب بسیار مهم است، اما به شکل کلی، کسی باید رهبری را بر عهده بگیرد و انتخاب نهایی را انجام دهد.  مهارت‌های رهبری می‌تواند به شما کمک کند تا همه دیدگاه‌ها را در نظر بگیرید و راه‌حل منحصربه‌فردی را انتخاب کنید  که ایده‌های اعضای گروه شما را به بهترین شکل نشان دهد.

نکته: برای اینکه در انتخاب پیشرو باشید، نیازی به مدیر بودن ندارید.  حتی اگر حرف آخر را نزنید، صحبت کردن و به اشتراک گذاشتن ایده‌هایتان نه تنها به شما کمک می‌کند در موقعیت مورد نظربرجسته شوید، بلکه ثابت می کنید می‌توانید یک رهبر مؤثر باشید.

3.نحوه نشان دادن مهارت های انتخاب

 فردی که مهارت بالایی در انتخاب دارد می تواند تمام مراحل تصمیم گیری را دنبال کند ومراحل انتخاب نهایی را گام به گام توضیح دهد.

🔸  ابتدا با  توضیح وضعیتی که در آن انتخاب مشخصی انجام داده اید، تا حدودی موضوع را روشن کنید و سپس به شکلی واضح تصمیمات و انتخاب نهایی خود را شرح دهید.

🔸نیازی نیست که در مورد  زمینه های پیش آمدن موقعیت، طول و تفسیر دهید چون این بخش مورد نظر نیست بلکه صرفا، موقعیتی که در آن ملزم به گرفتن تصمیم و انتخاب مشخص شده اید، مهم است.

🔸  در مورد اینکه چرا باید در آن موقعیت انتخابی صورت می گرفت،  صحبت کنید و اقداماتی را که انجام دادید شرح دهید.  شفافیت در مورد نحوه انتخاب  مسئله بسیار مهمی است .  مستقیما سراغ  انتخابی که انجام داده اید نروید ، بلکه حقایقی را که استفاده کرده اید، افرادی که با آنها مشورت کرده اید، تحقیقاتی که انجام داده اید و افرادی که از آنها کمک گرفته اید و چالش هایی را که با آن روبه رو بوده اید را بیان کنید. در انتها  نتیجه کار خود را که انتخاب نهایی بوده است را مطرح نمائید.

  1. چگونه مهارت های انتخاب را تقویت کنیم

 مهارت‌های انتخاب با قرار گرفتن در موقعیت انتخاب های بیشتر بهبود می‌یابد، اما  توجه داشته باشید برای تمرین این مهارت‌ها، نیازی  نیست خود را در موقعیت های پر مخاطره قرار دهید .  حتی می‌توانید مهارت تان  را با تمرین‌های ساده مانند :انتخاب غذا از منوی رستوران، انتخاب یک دوست اجتماعی، انتخاب روش برخورد با  یک همکار ناسازگاریا  انتخاب  سبک غذایی سالم برای کاهش وزن  بهبود ببخشید. همه چیز به این بستگی دارد که در مسیر انتخاب چگونه بدون عجله و شتابزدگی، واقعیت‌ها را در نظر بگیرید، کمک بخواهید و درباره انتخابتان فکر کنید.

 در مسیر انتخاب به نکات زیر توجه کنید:

🔸آهسته شروع کنید

درست است که  تصمیم گیری سریع یک مهارت ارزشمند است، اما اگر در ابتدا با عجله و شتابزده  حرکت کنید ممکن است در انتخاب درست با موانعی روبه رو شوید و انتخاب مناسب را انجام ندهید.  بنابراین به آرامی با در نظر گرفتن جزئیات مهم و مشاهده تمام عوامل، فرآیند انتخاب  خود شروع کنید.  لازم نیست فقط تصمیمات بزرگ را در نظر بگیرید.  چیزهایی مانند چه لباسی بپوشیم یا این آخر هفته چه کاری انجام دهیم نیز اهمیت دارد. لازم است که در فرایند انتخاب سوال های زیر را از خودتان بپرسید :

🔹 چه حقایقی را در نظر می گیرید؟

🔹 چند راه حل به ذهن شما می رسد؟

🔹 چگونه به نتیجه گیری خود می رسید؟

 وقتی فرآیند انتخاب  را به آرامی پیش می‌برید، به دقت درانجام مراحلی که برای گرفتن یک تصمیم مؤثر پشت سر می گذارید عادت می‌کنید و این کار، به مرور زمان و با تمرین، می‌تواند به شما کمک کند انتخاب های کارآمدتر و سریع‌تری داشته باشید .

🔸حقایق را در نظر بگیرید

انتخاب صحیح بر اساس مفروضات ما آسان است، اما کاوش عمیق تر و جست وجوی حقایق بهترین راه برای انتخاب موثر و منطقی است.  تمرین کنید که یک قدم به عقب برگردید و اطلاعاتی را که برای تصمیم گیری در اختیار دارید ارزیابی کنید.  آیا همه حقایق را می دانید؟  آیا به دلیل یک فرضیه به نتیجه گیری تمایل دارید؟  تمرکز بر حقایق راهی عالی برای یادگیری و شناسایی تعصبات شماست.

🔸 کمک بخواهید

 برخی از انتخاب ها را می‌توان به تنهایی انجام داد، اما وقتی از کسی می‌خواهید که آن را ارزیابی کند، می‌تواند به شما کمک کند دیدگاه‌ها و روش‌هایی از تفکر را که ممکن است قبلاً در نظر نگرفته‌اید نشان دهد.  علاوه بر این، این مسئله به شما کمک می کند تا در معرض روش های مختلف حل مسئله قرار بگیرید که ممکن است قبلاً از آنها استفاده نکرده باشید. دقت داشته باشید که رویارویی با روش های جدید، ممکن است به تنهایی برای شما  آسان نباشد. شخص پیشنهاد دهنده با توجه به توانایی ها و تجربیاتش می تواند شما را در مسیر جدید راهنمایی و همراهی نماید و با ایده ها ی خود از اتلاف انرژی مادی و معنوی شما جلوگیری نماید.

🔸به پیامد انتخاب ها ی خود توجه کنید

 بهترین راه برای مهارت افزایی در انتخاب، تأمل در انتخاب هایی است که قبلاً انجام داده اید. با بررسی و تامل در مورد انتخاب های گذشته، در آینده می توانید ببینید که در کجا ممکن است اشتباه کرده باشید. توجه به پیامدهای انتخاب ها  می تواند به شما کمک کند الگوهای مشکل را در تصمیم گیری خود شناسایی کنید و به مرور زمان به انتخاب های بهتری دست بزنید. حتی بهترین انتخاب ها ناگزیر پیامدهایی را با خود به دنبال دارد. این مساله طبیعت هر انتخاب است. وقتی ما انتخابی را انجام می دهیم در واقع، چیزهایی را به دست می آوریم و در مقابل چیزهایی را از دست می دهیم. هیچ انتخابی نمی تواند صد درصدی و بدون نقص باشد. برای ارزش گذاری انتخاب، بیشتر باید به کارایی آن انتخاب در موقعیت مورد نظر توجه داشت.

  1. انتخاب مسوولانه

همواره کسانی در بحث انتخاب در اولویت قرار دارند که به شکلی مسئولانه و متعهدانه روند انتخاب را دنبال می کنند و در مورد پیامدها و اشتباهات خود پذیرا و منعطف هستند. مسلما در مسیر انتخاب ممکن است اشتباهاتی رخ دهد یا انتخاب انجام شده بهترین و کارآمد ترین انتخاب موجود نباشد. اما برای بررسی این مساله لازم است تمام عوامل موجود، محدودیت زمانی، تجربه فردی، موقعیت های پیش بینی نشده و به طور کلی تمام عوامل محدودیت زا مورد توجه قرار گیرد. همواره در نظر داشته باشید که کمال گرایی و اعتقاد به بدون نقص بودن، آفت انتخاب مناسب است. زیرا هیچگاه رضایت کامل از انتخاب های انجام شده حاصل نمی شود و حس مثبتی ایجاد نمی کند.

نتیجه:

داشتن مهارت های انتخاب، توانمندی قابل توجهی است که باعث انتخاب های هوشمندانه و منطقی  با در نظر گرفتن تمام واقعیت ها و توجه به اهداف  می شود. این توانایی در مدیریت بحران، تصمیم گیری های جمعی و گرفتن نتایج بهتر به ما کمک می کند. همچنین این توانایی نیازمند داشتن خصوصیات شخصیتی  ارزشمند و اثر گذار است.

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این مطلب را به دوستان خود به اشتراک بگذارید

خواننده گرامی

آیا می دانستید بسیاری از مشکلات شخصی و گروهی با کمک گرفتن از مشاوران منخصص به راحتی قابل حل می باشد.

دیر اقدام نکنید

به راحتی با کارشناسان ما در تماس باشید تا شما را برای انتخاب مشاور راهنمایی نمایند.
اینجا کلیک نمایید
لیست محتوا