ارزیابی و تشخیص اختلال‌های روانی

ارزیابی و تشخیص اختلال‌های روانی-مرکز مشاوره مهستا
خانم منیژه داوری بینا
خانم منیژه داوری بینا
دارای پروانه اشتغال روانسنجی از سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره جمهوری اسلامی ایران به شماره 3357 عضو سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره جمهوری اسلامی ایران عضو انجمن روان‌شناسی اجتماعی ایران

ارزیابی و تشخیص اختلال‌های روانی

مقدمه

انبوهی از تست‌ها و روش های بررسی وجود دارد، که می‌تواند به تشخیص اختلالات روانی کمک کند. در این مقاله به دسته‌بندی‌ عمومی تکنیک‌های مختلف، برای اختلالات روانی پرداخته می‌شود و نمونه هایی از هر یک ذکر خواهد شد. اطلاعات این مقاله برای استفاده در اهداف آموزشی است و فقط متخصصان مراقبت از بهداشت روان که به طور رسمی در استفاده از تکنیک‌های زیر آموزش دیده‌اند، مجاز به اجرا، نمره گذاری و تفسیر این روش‌ها و تست‌های ارزیابی هستند.

ارزیابی بالینی یا بررسی تشخیص اختلالات روانی

ارزیابی بالینی یا بررسی تشخیص اختلالات روانی به وسیله بررسی‌های جسمی، پزشکی، شناختی، روانی (شخصیت، احساسات، اعتقادات و نگرش ها) و سابقه رفتاری و شرایط فعلی یک شخص انجام می‌شود، تا وجود هرگونه اختلال و مشکلات روانشناختی مشخص شود. بررسی اختلال سلامت روان معمولاً با ارجاع از طرف پزشک متخصص بهداشت روان، مراکز حقوقی یا شخص دیگری آغاز می‌شود، یا می‌تواند مستقیماً توسط خود فرد شروع شود.

علت مراجعه ارزیابی اختلالات روانی

وقتی فردی مجموعه‌ای از مسائل یا مشكلات را دارد كه خودش یا فرد یا سازمانی می‌خواهد در صورت امكان آن‌ مشکلات را بداند و تغییر دهد یا حل كند، وارد مسیر و روند ارزیابی اختلال روانی می‌شود. فرایند تشخیص اختلالات روانی با هدف تعیین یک روند و مسیر تشخیصی خاص، که به درک این مسائل کمک می‌کند، آغاز می‌شود. این روند به شکل یک تکنیک منظم و سازمان یافته و معنی دار است که یک استراتژی مداخله علمی و رسمی را  برای کمک به فرد ایجاد می کند.

تکنیک‌های ارزیابی و تست‌های رسمی

تعدادی از تکنیک‌های ارزیابی و تست‌های رسمی وجود دارد که می تواند در طول فرایند تشخیص مورد استفاده قرار گیرد. تکنیک‌های تشخیصی و تست‌های رسمی، ابزاری هستند که برای جمع آوری اطلاعات استفاده می شوند. شخص با نمره یک تست تعریف نمی‌شود. نمره یا عملکرد در یک تست به پزشک کلینیک کمک می کند تا در مورد فرد چیزی را بفهمد و این نمرات در طی مسیر ارزیابی، به درک موارد احتمالی تشخیص، کمک می‌کند.

مصاحبه تشخیصی بالینی

مصاحبه اولیه یکی از مهمترین تکنیک‌های تشخیصی برای جمع آوری اطلاعات در مورد اختلالات روانی است. بدون داده‌های مصاحبه اولیه بالینی، اطلاعات جمع آوری شده از تست‌ها و سایر روشهای ارزیابی دارای ارزش محدودی است. مصاحبه تشخیصی علمی، زمینه استفاده و نتیجه‌گیری از بقیه تکنیک‌های ارزیابی‌ را در این مسیر  فراهم می‌کند. داده‌های این مصاحبه اطلاعات بالقوه ارزشمندی را ارائه می‌دهد که در صورت مصاحبه نکردن ممکن است این اطلاعات از طریق تست‌ها به‌دست نیاید. مصاحبه تشخیصی شامل مشاهده رفتار مراجع، بررسی درک  مراجع از مسائل و اتفاقات خاص، بررسی عکس العمل های او نسبت به وضعیت زندگی فعلی، بررسی درک و برداشت مراجع از موضوعات جاری اجتماع، بررسی درک و برداشت او از زمان و مکان، اطلاعات کلی در مورد سلامت فیزیکی و پزشکی و … می‌باشد.

ارتباط بیماری‌های جسمی با اختلالات روانی

تعدادی از بیماری ها و شرایط جسمی وجود دارند که بسیار شبیه برخی از اختلالات روان‌شناختی هستند یا عوارض جانبی دارند که مانند علائم برخی از اختلالات روانشناختی است. به عنوان مثال، بعضی از افرادی که مشکلات قلبی_عروقی دارند گاهی دچار حملات وحشتزدگی می‌شوند. ارزیابی نکردن فرد از نظر مسائل قلبی_عروقی می تواند منجر به تشخیص نادرست اختلال وحشتزدگی شود و منجر به یک رویکرد درمانی شود که در پرداختن به حملات وحشتزدگی آن فرد، بی تأثیر خواهد بود. افراد مبتلا به کم کاری تیروئید اغلب با علائم افسردگی شدید مواجه می شوند. تلاش برای درمان افسردگی آنها با استفاده از روش روان‌درمانی به طور کامل این مسئله را حل نمی‌کند و روان‌درمانی قطعاً بیماری تیروئید را درمان نمی‌کند. تنها درمان پزشکی و دارویی کم کاری تیروئید، به طور کامل درمانی موفق آمیز خواهد بود.

یک بررسی کامل جسمی که توسط پزشک انجام می‌شود می‌تواند به تشخیص هرگونه مسائل پزشکی که ممکن است در مراجع ایجاد علائم روانی کند، کمک کند. ارزیابی های عصبی در تعیین انواع خاصی از اختلالات عصبی که ممکن است به عنوان موضوعات روانشناختی ارائه شوند مفید است. ارزیابی های مغز و اعصاب به طور معمول شامل تکنیک هایی مانند تصویربرداری عصبی و ارزیابی روانی-فیزیولوژیکی از این گونه بررسی‌های پزشکی ضروری هستند.

ارزیابی چند رشته‌ای

به طور قطع استفاده از متخصصانی مانند: روان‌پزشکان، متخصصان مغز و اعصاب، سایر پزشکان و روان‌سنج‌ها و رو‌ان‌شناسان می‌تواند در تعیین ماهیت دقیق اختلال روانی اطلاعات مفیدی ارئه دهد. با توجه به مطالب بیان شده، در بسیاری از موارد، گسترش دامنه خدمات ارزیابی به منظور ایجاد تصویری روشن و جامع از یک فرد، بسیار مهم است. استفاده از فنون ارزیابی و متخصصان سایر رشته ها می‌تواند روند ارزیابی را گسترش دهد و کامل کند.

نتیجه‌گیری

روند سنجش، ارزیابی و تشخیص بهداشت روانی یک مسئله بسیار پیچیده است که باید تا حد امکان دقیق انجام شود. تست‌ها، بررسی‌ها و ارزیابی‌های مختلف با هدف تشخیص اختلالات روانی باید با همراهی چندین حوزه عملکردی اساسی تصویری جامع از فرد ارائه دهد.

مقالات پیشین

گفتگو کنید

2 نظر

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این مطلب را به دوستان خود به اشتراک بگذارید

خواننده گرامی

آیا می دانستید بسیاری از مشکلات شخصی و گروهی با کمک گرفتن از مشاوران منخصص به راحتی قابل حل می باشد.

دیر اقدام نکنید

به راحتی با کارشناسان ما در تماس باشید تا شما را برای انتخاب مشاور راهنمایی نمایند.
اینجا کلیک نمایید
لیست محتوا