مقدمه
به علت افزایش گرایش گروه های مختلف سنی از جمله نوجوانان و جوانان به ماده مخدر حشیش و گل این مقاله را به این نوع از ماده مخدر جهت افزایش آگاهی افراد مصرف کننده و خانواده ها اختصاص داده ایم با ما همراه باشید.
حشیش (گل- گراس - ماری جوانا - علف - بنگ)
ماده ای به رنگ سبز خاکستری و گاهی قهوه ای تیره رنگ است که از گل، برگ و ساقه گیاه شاهدانه هندی یا کانابیس به دست می آید. در ساختمان ترکیبی اش به صورت انواع مختلف از خشک و سخت گرفته تا نرم و شکننده دیده می شود.
روش مصرف حشیش
به صورت خوراکی و یا کشیدنی همراه توتون سیگار و چپق و پیپ است.
معمولا آن را خرد وریز کرده و در پیپ و یا سیگاری هایی که با دست درست می کنند، می پیچند و با ماری جوانا یا توتون مصرف می کنند. حشیش به صورت خشت پخته می شود. نام های خیابانی آن (سیگاری، گراس، علف، بنگ و گل) می باشد که تضغیف کننده یا محرک سیستم اعصاب مرکزی است.
اثرات کوتاه مدت
باید دانست که اثرات حشیش با توجه به مقدار و نوع استفاده (کشیدن یا خوردن) متفاوت است. وضعیت جسمی و سلامت فرد از جمله وزن، اندازه، خلق و خوی فرد، درجه تحمل و… فرق می کند.
اثرات کشیدن حشیش در عرض چند دقیقه پس از مصرف ظاهر می شود و 2 تا 4 ساعت با قی می ماند.
در صورت خوردن هضم آن کند صورت می گیرد. لذا اثر آن به تدریج طولانی تر می گردد، معمولا فرد پس از مصرف حشیش احساس آرامش و راحتی می کند قوه درک و احساس او افزایش می یابد، رنگ ها به نظرش شفاف تر و روشن تر می آیند، از نظر فرد مصرف کننده صداهایی که از فاصله های خیلی دور می آیند را می شنوند. به هر حال در ادراکات حسی به خصوص بینایی و شنوایی تحریف به وجود می آید، اشتها افزایش می یابد، مخصوصا درمورد غذاهای شیرین.
اثرات روانی حشیش
تغییرات سریع خلق یا هیجان های افراطی و بروز رفتار خشونت آمیز است که ممکن است منجر به آسیب به محیط اطراف و دیگران و خود فرد شود.
در این حالت فرد احساس پشیمانی شدید پیدا می کند و در این شرایط اغلب افراد مصرف کننده ای که مدت ها از زمان مصرف مواد آنها می گذرد اقدام به درمان می کنند و از رفتار پرخاشگرانه خود پشیمان می شوند و متوجه عواقب ناخوشایند مصرف مواد اعتیاد آور در عملکرد رفتاری خود می شوند.
از دیگر اثرات روانی همچنین تغییرات ادراکی و حسی می تواند روی دهد.
اما این تغییرات عموماً مبالغه در تجربیات لذت بخش هستند. با این همه بعد از مصرف مقادیر زیادی توهمات و احساس های بد بینی در فرد به وجود می آید.
اثرات کوتاه مدت دیگر مصرف حشیش عبارتند از :
خواب آلودگی، قرمز شدن چشم ها، افزایش ضربان قلب، خشکی دهان و گلو، گشادگی مردمک چشم، مختل شدن قوه حافظه و تمرکز فکری به طور موقت، اختلال درک زمان و مکان، اضطراب، افسردگی، هیجان، تحرک زیاد، تحریک پذیری، تند مزاجی، بی قراری، پرحرفی، خنده های بی دلیل، احساس طرد شدگی، ترس و وحشت ، دگرگونی و تغییر شکل فضا و زمان، اختلال در هماهنگی و تعادل در راه رفتن، احتمالاً اوهام که اغلب توام با حالت پارانویایی به خصوص در مصرف مقدار زیاد آن همراه است.
دوز معمولی آن، به کنترل کردن ماشین در رانندگی لطمه می زد، از این رو رانندگی در حین مصرف حشیش بسیار خطرناک است، ماده T.H.C که ترکیب فعال حشیش است در بدن افرادی که تصادفات شدید رانندگی داشته اند و منجر به جراحات سختی گردیده،دیده شده است. ماده اصلی در حشیش و گل ماده T.H.C است که نشئگی را در فرد بالا می برد.
اما سوالی که مصرف کنندگان مطرح می کنند این است که این ماده برای ما آرامش هم می آورد. دلیل آن چیست؟
آیا گل و حشیش باهم متفاوت هستند؟
باید گفت بنگ و گل یا حشیش همه از خانواده کانابیس هستند. که دارای 400 نوع ماده می باشد که تأثیر در مغز دارد. عملاً همه یک چیز هستند و از قسمت های مختلف گیاه استفاده می شوند.
دونوع ماده اصلی دارد.
1-T.H.C: نشئگی بالا دارد.
C.B.D -2: اثرات آرام بخش کننده دارند و برای درمان و تجویز پزشکی استفاده می شود.
بنابراین در شرایطی که مواد را مصرف می کنند آرامش پیدا می کنند اما در عین حال هیولای اعتیاد هم با استفاده از ماده دیگر کنارش وجود دارد.
مغز ما دارای یک مجموعه سلول است. بنابراین، این 2 نوع ماده ساختار شیمیایی هستند که کلید ارتباطی سلول های مغز را به یکدیگر ربط می دهد. در پاسخ به مصرف کننده هایی که می گویند بعد از مصرف قوه خلاقیت ما افزایش پیدا می کند باید گفت:
این خلاقیت نتیجه افزایش ارتباطات سلول های مغز پس از مصرف ماده مخدر گل و حشیش است اما باید بدانید خیلی از سلول ها بعد از مصرف این ماده از بین می روند.
و در نهایت حجم سلول خاکستری کاهش پیدا می کند و مغز کوچکتر می شود به طوری که بعد از یک ماه مصرف 20 درصد حجم مغز کاهش پیدا می کند.
تاثیر افزایش مقدار مصرف ماده مخدر گل و حشیش
زمانی که مقدار مصرف این ماده مخدر را افزایش می دهید این ترکیبات وارد مغز می شوند و تمام سلول ها را از بین می برند. حجم این نواحی مغز کاهش یافته و بعداز مدتی توانایی و ارتباط سلول ها را از دست می دهید. این تر کیبات وارد نواحی از مغز می شوند که مسئول لذت بردن هستند، مانند: (غذا خوردن، میل جنسی) در نتیجه در سطح نا خود آگاه شما این فعالیت ها کم رنگ می شوند. و مسیرهای لذت را اشغال می کنند و جایگزین لذت های طبیعی شما می شوند در نتیجه، وابستگی و اعتیاد صورت می گیرد.
نکته: مصرف مخدر گل و حشیش آرامش می دهد اما به طور موقت و اعتیاد آور است.
مصرف ماده مخدر گل و حشیش در نوجوانی
مصرف گل و حشیش برای سنین زیر 18 سال منجر به تغییرات ساختاری در مغز می شود.
1-ضریب هوشی فرد را کاهش می دهد.
2- توانایی حرکتی (ساز زدن) که جای آن در مخچه می باشد را کاهش می دهد.
3- تأثیر بر سیستم هورمون های بدن (خواب و فعالیت جنسی) میل جنسی را در آینده کاهش می دهد.
4-توانایی کنترل ساعت و زمان را می گیرد. محال است صبح زود بتوانید به راحتی از خواب بیدار شوید.
اثرات عمده بلند مدت
تحقیقات نشان می دهد که آثارسوء مصرف حشیش و گل به خصوص در بین جوانان و بزرگسالان حتمی است از جمله: از دست دادن انگیزه و علایق، آسیب به حافظه و تمرکز فکر، عدم قابلیت رانندگی، کاهش قوای دفاعی بدن در برابر عفونت ها وبیماری ها، گیجی و سردر گمی، فقدان انرژی و… در اثر استفاده مرتب و مداوم حشیش و گل پیش می آید. هم چنین خطر ابتلا به برونشیت مزمن، سرطان ریه و بیماری های دستگاه تنفسی در مصرف کنندگان منظم حشیش و گل بیش از دیگر گروه ها ست.
مصرف حشیش و گل در دوره بارداری
رشد طبیعی یک نوزاد به وسیله مصرف مرتب حشیش و ماری جوانا یا گل به وسیله
مادر، در دوران بارداری می تواند به طور جدی مورد اختلال قرار گیرد. در اثر مصرف مداوم وابستگی روانی و تحمل ایجاد می شود.
نشانه های ترک حشیش و گل
- اضطراب
- عصبانیت
- از دست دادن اشتها
- بی خوابی و بد خوابی
اعتیاد به گل و حشیش با دیگر مواد اعتیاد آوری که می شناسید متفاوت است و ذهن را درگیر می کند و بیشترین آسیب را به مغز وارد می کند و گاه رفتار های پرخاشگرانه؛ در نتیجه مصرف این مخدر آسیب های جبران ناپذیر را به جا می گذارد.
حرف آخر
تا دشمن خود را نشناسید نمی توانید خوب با آن بجنگید. بنابراین نوع ماده مصرفی و آثار آن را در جسم و روان خود بشناسید تا بتوانید با کمک یک مشاور اعتیاد و حمایت خانواده آن را ترک نمایید.
منابع
شاکرمی، عبدالحسین. درمان اعتیاد به مواد مخدر طبیعی و صنعتی
معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری منطقه 9
مقالات پیشین