مقدمه
در این مقاله درمورد ویژگی های ظاهری و رفتاری فرد معتاد به طور کلی مطالبی را مطرح می کنیم اما باید دانست امروزه گاه با معتادانی روبرو می شویم که سال هاست مخدر مصرف می کنند ولی هیچ خماری نکشیده اند و به خودشان می رسند و غذا، ورزش و لباس مناسب دارند و شاید کمتر کسی از روی ظاهرشان متوجه اعتیاد شان شود و تحلیل قوای جسمانی در این معتادان چنان مشهود نیست.
تشخیص فرد معتاد
معمولا خود معتاد اعتراف می کند که معتاد است و نیاز به ماده مخدر دارد با این حال، برخی تغییرات روانی و اجتماعی و خلق و خوی او می تواند ما را در شناخت معتاد کمک کند.
در زیر به چند مورد از این تغییرات اشاره می شود:
– معتاد دارای ظاهری ضعیف، فرتوت و پژمرده رنگ، چهره تیره وکدر، دندان های پوسیده وزرد رنگ است.
– تنگ بودن مردمک چشم، احتمال اعتیاد را می رساند؛ ولی نشانه ای قطعی نیست.
– وجود دوره های بی قراری، تحریک پذیری و عصبانیت و اضطراب که تقریباً به طور ناگهانی جای خود را به سرخوشی و رضایت آشکار و آرامش می دهد.
– تمایل به کناره گیری از بستگان به ویژه والدین، برادر وخواهر دارند. و اشتیاق به افزایش معاشرت با دوستان مشکوک و جدید دارند.
– تغییر ساعات خواب، خوابیدن در شب و دیر بیدار شدن در صبح.
– بالا رفتن هزینه های شخصی و درخواست مکرر پول از والدین و دیگران.
– بستن در اتاق به روی خود برای مدت طولانی تا اینکه احوالش بر دیگران معلوم نشود.
– بی توجهی به ظاهر خود و داشتن موهای ژولیده و لباسهای کثیف و افزایش رفت و آمدهای ظاهرا بی مقصد و مشکوک
– خواب آلوده و افسرده بودن همراه با شادابی بسیار زود گذر
– در توالت ماندن بیش از حد معمول
– دروغ گویی و دادن عده های بی اساس
– استعمال داروهای ویژه اعصاب یا نیرو بخش و خواب آور و پیدا شدن وسایل مشکوک استعمال مواد مخدر در محیط زندگی معتاد.
– بی توجه، بی علاقه و بی تفاوت نسبت به کار و شغل و خانواده می شود.
-گریزان بودن از انجام کارهای بدنی، به ویژه ورزش هستند.
– پرگو و یاوه گو شدن.
-دچار مشکلات مزمن گوارشی می شوند. درد معده، ریه و از آن شکایت می کنند.
-بی دلیل پول خرج می کند و کنترل مالی و برنامه ریزی مالی ندارد. ولخرجی می کند.
-کارهای عقب افتاده بسیار دارند مانند تمدید گواهینامه رانندگی، زیرا می ترسند در معاینات پزشکی راز شان در مورد اعتیاد فاش شود.
– به هنگام بازگشت به خانه عطر می زنند مانند برخی افراد سیگاری که آستین های آنها بوی دود می گیرد اغلب یک عطر در جیب خود دارند که بعد از مصرف سیگار یا مواد مخدر از آن استفاده می کنند.
– به راحتی مسافرت نمی روند. چون برای تهیه و مکان مصرف مواد اعتیاد آور خود با مشکل مواجه می شوند و یا در مسافرت ساعاتی را به بهانه های مختلف غایب می شوند.
– اگر به آنها بگویید کسی از اقوام یا همسایه ها اعتیاد خود را ترک کرده است آن خبر را تکذیب می کنند.
– تمایل دارند تنها به بیرون بروند و همراه خانواده نباشند.
-گوشه گیر می شوند و دیگر علاقه ای به سرگرمی های محبوبشان ندارند. مانند زنانی که مصرف کننده هستند و در انجام وظایف روزانه، از قبیل تمیز کردن خانه یا مراقبت از فرزندان به مشکل بر می خورند.
-افت تحصیلی(در مورد دانش آموزان و دانشجویان به افت تحصیلی و یا علت ترک تحصیل آنان حتما توجه ویژه نمایید. مخصوصاً دانش آموزانی که سابقه تحصیلی بسیار خوبی داشته اند اما به ناگهان هر نیمسال تحصیلی با افت شدید تحصیلی مواجه شده اند. پیگیر دوستان مدرسه ای و یا خارج از مدرسه فرزندان باشید و با دوستان و خانواده های آنها آشنا شوید. گاه فرزندان از دوستان خیالی برای خانواده خود می گویند که از نظر خانواده موجه است و ویژگی های مورد نظر خانواده را دارد این دوست خوب را بشناسید و از واقعی بودن آن مطمئن شوید. این نوعی پیشگیری از اعتیاد فرزندان هم می باشد.
حرف آخر
باید دانست نکته مهم در مورد اعتیاد، عدم اعتماد به ظاهر است. نباید صرفاً از روی ظاهر افراد قضاوت کنیم و خانواده ها در صورت شک به اعتیاد یکی از اعضای خانواده باید به جای رفتارهای هیجانی و نادرست با یک متخصص درمانگر اعتیاد و روان پزشک اعتیاد در این زمینه مشورت کنند و برای اقدام به مراحل بعدی درمان تحت نظر مشاور تصمیمات آگاه و دقیق تری را بگیرند.
منبع
ستوده، هدایت الله. آسیب شناسی اجتماعی
مقالات پیشین