خانواده مهم ترین واحد اجتماعی است . حفظ و تداوم خانواده از اهمیت ویژه ای برخوردار است . یک خانواده سالم می تواند . کانون رشد ، تربیت و شکوفایی برای فرزندان باشد . و آن ها را از بسیاری از آسیب های اجتماعی حفظ کند . و فرزندان را به افرادی مفید برای جامعه پرورش دهد .
برعکس کودکی که در خانواده ای آسیب دیده رشد پیدا کرده . و ارتباط موثری با سایر اعضای خانواده نداشته است . در بزرگسالی به آسیب هایی مانند اعتیاد ، طلاق ، اجتماع گریزی ، عدم اعتماد به نفس و … نزدیک می شود .
مشاوره خانواده چیست ؟
مشاوره خانواده نوعی از مشاوره است . که به بررسی مشکلات درون خانواده و رفع مسائل و مشکلات خانوادگی می پردازد . و با آموزش به اعضای خانواده به آن ها کمک می کند . تا رابطه مفید و درستی با یکدیگر برقرار کنند . یک مشاور مجرب خانواده با بررسی تخصصی کل اعضای یک خانواده می تواند . به مراتب تشخیص بهتری از مسائل و مشکلات خانواده داشته باشد . و در رفع و درمان آن اقدام نماید . و به بهبود روابط اعضای خانواده و افزایش سطح کیفیت زندگی خانواده کمک کند.
مشاوره خانواده برای چه افراد و در چه مواردی مفید است ؟
معمولا خانواده هایی که به سطح بالایی از رشد و شناخت رسیده اند . حضور مشاور خانواده را برای بررسی و رفع مشکلات خانوادگی خود الزامی می دانند . توصیه می شود . خانواده ها به جهت جلوگیری جنگ و جدل ها و جلوگیری از بحث های طولانی بین اعضای خانواده که نتیجه بخش هم نیست . و برای دور ماندن از فروپاشی اعضای خانواده و آسیب های احتمالی آن ، در رفع مسائل و مشکلات خود از مشاوره خانواده کمک بگیرند .
مشاوره خانواده چه فوایدی دارد ؟
مشاوره خانواده فواید زیادی در رفع مشکلات خانواده ،شناسایی اختلالات روانی ، استحکام و تداوم خانواده و بهبود کیفیت زندگی خانواده دارد .
از مهم ترین فواید نقش مشاوره خانواده می توان به موارد زیر اشاره کرد :
*- برقراری ارتباط موثر بین اعضای خانواده و کاهش جنگ و دعوا بین اعضای خانواده
یکی از فواید مشاوره خانواده ، آموزش برقراری رابطه درست بین اعضای خانواده و درک بهتر یکدیگر است . وقتی اعضای خانواده با کمک مشاور مجرب خانواده بتوانند . به درک مثبتی از یکدیگر دست یابند . و بتوانند احساسات خود را به صورت درست بیان کنند . در برخورد با مسائل و مشکلات به جای عدم درک یکدیگر و جنگ و دعوا می توانند . با یکدیگر ارتباط موثری برقرار کرده و با گفتگو مشکلات را رفع نمایند .
*- جلوگیری از گسستگی یا جدایی اعضای خانواده
عدم درک و عدم ارتباط درست بین اعضای خانواده می تواند ؛ باعث عدم تمایل اعضای خانواده به معاشرت با یکدیگر و جدایی اعضای خانواده شود . به عنوان مثال فرزندی که تمایل به کناره گیری از سایر اعضای خانواده دارد . و مرتب به اتاق خودش ، پناه می برد . و با دیگر اعضای خانواده ارتباط برقرار نمی کند .
این کناره گیری ها به هر دلیلی که باشد .اگر درمان نشود . در درازمدت می تواند . به سلامت روان فرد آسیب برساند . و عوارضی مانند افسردگی ، ناتوانی در ایجاد ارتباط در اجتماع و ….. را به همراه داشته باشد . یک مشاور مجرب خانواده با بررسی و تحلیل درست مساله می تواند .به برقراری ارتباط مجدد و پیوند خانواده کمک کند .
*- ایجاد عزت نفس در فرزندان و کسب موفقیت های زندگی
کودکانی که در خانواده های آسیب دیده با جنگ و دعوا مداوم بین اعضای خانواده رشد پیدا می کنند . دارای عزت نفس پایینی هستند . عدم رشد عزت نفس در این کودکان باعث می شود . که آن ها در برابر مشکلات نسبت به هم دوره های خود آسیب پذیر باشند . و در بزرگسالی نتوانند . به موفقیت های زندگی دست یابند .و به آسیب های اجتماعی نزدیک شوند .
*- درک چگونگی کنارآمدن با مشکلات یا شوک های ناگهانی در خانواده
یک مشاوره خانواده می تواند . هنگام بروز استرس ها و مشکلات یا شوک های ناگهانی در خانواده ، راهکار های لازم برای کنار آمدن با مشکلات را به اعضای خانواده آموزش دهد . تا اعضای خانواده به جای فرار از مشکل بتوانند .با آن روبه رو شوند . و مشکل را با روشی درست اداره کنند .
*- جلوگیری از طلاق و فروپاشی اعضای خانواده
مسائل بسیاری مانند مشکلات مالی ، ناتوانی در برقراری ارتباط درست بین زن و شوهر ، مشکلات جنسی ، خیانت ، عدم درک ، سوء تفاهم ها و موارد بسیار دیگری وجود دارند . که باعث می شوند زوجین به سمت طلاق سوق داده شوند . از فواید مشاوره خانواده شناسایی و تحلیل درست دلایل طلاق و رفع سوء تفاهم های احتمالی و هدایت زوجین به درک بیشتر و جلوگیری از طلاق و فروپاشی خانواده است .
در آخر
مشاوره خانواده فواید زیادی در استحکام روابط خانوادگی ، سلامت روان و آرامش کل خانواده و موفقیت های کودکان در بزرگسالی دارد . و البته شاد تر شدن خانواده ها و بهبود کیفیت زندگی از فواید دیگر مشاوره خانواده است . خانواده هایی که از فواید مشاوره خانواده بهره می برند . با آموختن نحوه درست برقراری ارتباط بین اعضای خانواده و رسیدن به درک بیشتر دارای قدرت برقراری ارتباط بهتری در اجتماع و موفقیت در کارهای تیمی و جمعی هستند .