در بحثهای پیشین تمرینهایی برای ایجاد روابط عاطفی و کاهش استرس ارائه شد. دستورالعملهای دیگری برای کاهش تعارض همسران وجود دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنم.
1- نوبت بگذارید. هر طرف 15 دقیقه در مقام شاکی قرار میگیرد.
2- بدون درک مشکل، پند ندهید. اگر به سرعت برای معضل همسرتان راه حل ارائه دهید. احتمالاً تصور میکند که شما مشکل او را ناچیز قلمداد کرده یا نادیده گرفتهاید، که نتیجه معکوس میدهد. در واقع میگویید: « موضوع مهمی نیست، فقط کافیه…» بنابراین قانون اصلی در کمک به رفع استرس همسرتان این است که «درک مشکل بر پند دادن مقدم است». بگذارید همسرتان مطمئن شود که پیش از ارائه راه حل، مشکل را کاملاً درک کردید و از اهمیت آن آگاهید. اغلب اوقات همسرتان به هیچ وجه درخواست راهحل از شما ندارد؛ بلکه فقط میخواهد شنوندهای خوب یا تکیهگاهی برای گریههای او باشید.
3- علاقهای خالصانه نشان دهید. نگذارید حواستان پرت شود. توجه را به همسرتان معطوف سازید. سئوال کنید، تماس چشمی برقرار کنید. با سر تأیید کنید. بگویید آهان و مانند آن.
4- مشکل را آنچنان که فهمیدید بیان کنید. بگذارید همسرتان بداند که با او همدردی میکنید: «عجب بدبیاری بزرگی! من هم ناراحت شدم. میفهمم چرا چنین احساسی داری».
5- از همسرتان جانبداری کنید. این به معنای حمایت از اوست، حتی اگر دیدگاه او به نظرتان غیر منطقی میآید. طرف مقابل را نگیرید. این کار همسرتان را آزرده یا مأیوس میکند. اگر رئیس همسرتان برای 5 دقیقه تأخیر او را توبیخ کرده، نگویید: «خب، ممکنه سرحال نبوده » یا به هیچ وجه نگویید: «خب تو نباید تأخیر میکردی». در عوض بگویید: «بیانصافی است!» وقتی همسرتان برای حمایت عاطفی (و نه راهنمایی گرفتن و پند شنیدن) به شما روی میآورد، وظیفه شما داوری اخلاقی یا این نیست که به او بگویید چه باید بکند. وظیفه شما دادن آرامش و حمایت عاطفی است.
6- نگرش «من و تو در یک جبههایم» را ابراز کنید. اگر همسرتان در رویایی با برخی مشکلات احساس تنهایی میکند، اتحاد با او را بیان کنید. بگذارید بداند که در کنار یکدیگر قرار دارید.
7- ابراز محبت کنید. همسرتان را در آغوش بگیرید، دستتان را روی شانه او بگذارید و بگویید دوستت دارم.
8- به عواطف ارزش بگذارید. بگذارید همسرتان بداند که احساسات او برای شما مهم است. شاید با اضافه کردن این موضوع: «واقعاً ناراحت کننده است. من هم از این موضوع ناراحت شدم. میفهمم چرا رنجیدی».
مهمترین قدرت و پیروزی در داشتن عواطف همسرتان است.
در پی بحث پیشین، امروز نیز تمرین دیگری را در زمینه توجه عاطفی همسران به یکدیگر ارائه میکنم.
تمرین: گفتگوی کاهنده استرس
یکی از شیوههای مناسب برای کاهش استرس همسران صحبت در مورد مشکلات روزانه در پایان روز است. بسیاری از زوجها خود به خود این گفتگوی پر هیجان را، احتمالاً هنگام شام یا پس از به خواب رفتن بچهها انجام میدهند. اما اغلب اوقات این صحبتها تأثیر مطلوبی ندارد و سطح استرس شما را افزایش میدهد زیرا به اینجا میرسید که از گوش ندادن همسرتان دچار سرخوردگی میشوید، خواه خشم و عقده دل خود را خالی کنید، خواه نصیحت کننده باشید. اگر اینگونه باشید، باید روش خود را در انجام گفتگو تغییر دهید تا به ترغیب شما کمک کند.
برای شروع درباره زمان گپ زدن فکر کنید. برخی از افراد مایلاند هنوز از در وارد نشده عقده دل خود را بگشایند. اما در برخی دیگر قبل از آمادگی برای تعامل، به استراحت و کاهش فشار نیاز دارند. پس تا زمانی که هر دو به گفتگو مایل باشید صبر کنید.
در روز 20 تا 30 دقیقه را به گفتگوی حمایت کننده اختصاص دهید. در مورد هر چیزی که میخواهید صحبت کنید؛ اما خارج از موضوعات تشنجآور. در این زمان نباید در بارهی هیچ تعارض میان خود بحث کنید. این مدت فرصتی است تا در خصوص موضوعات مختلف در زندگی روزمره از یکدیگر حمایت کنید. برای توجه و حمایت از یکدیگر بدون داوری، دیدگاه همسرتان را بشنوید و یکدیگر را در معرض شکایت گلایه قرار ندهید؛ چون مشکل بتوان در مقابل این رفتارها مقاومت کرد و احساس هراس، آزردگی یا مقاومت نداشت. شما با شنیدن و توجه کامل به موضوعات روزمره تلاش کنید تا علاقه خود را نشان دهید و حساب بانکی خود را بیشتر کنید، نه شکاف عاطفی ایجاد کنید. بهطور کلی انسانها در مقابل انتقاد، حساب کشیدن، بازخواست کردن، تهدید، کعنه و کنایه واکنش منفی نشان میدهند. شما سعی کنید از این رفتارها پرهیز کنید. مطمئن باشید که تأیید، تشویق و حمایت شما به همسرتان انرژی مثبت میدهد و در مقابل، همسرتان نیز این انرژی را به صورت تصاعدی و مضاعف به شما برمیگرداند. بنابراین، خود شما از رفتار مثبت و حمایت گرانه بیشتر سود میبرید و لحظات شادتری خواهید داشت! با این شیوه تعامل موجب میشود که هر دو به خواستههای یکدیگر پاسخ مثبتی دهید و برای رسیدن به اهداف خود، راه میانبر و کوتاهتری را در پیش گیرید. در این موقعیت از اینکه از همسرتان حمایت و او را درک میکنید، فوقالعاده احساس آرامش خاطر میکنید و متقابلاً او نیز چنین احساسی خواهد داشت. این روش منجر به افزایش علاقه و اعتماد شما میشود.
دکتر معصومه بهبودی مشاورخانواده