خیانت چیست؟ خیانت امری غیر اخلاقی و ناپسندیده در تمامی فرهنگ ها به معنای پیمان شکنی، نقض عهد و بی وفایی است. در تعریفی دیگر خیانت به معنای سوء استفاده از اعتماد شخص و یا گروهی و انجام عملی است که فرد یا گروه مورد خیانت واقع شده را از نظر معنوی، مادی و احساسی متضرر می سازد.
خیانت چیست ؟
خیانت زیر پا گذاشتن یک قرارداد و پیمان شکنی است . پیمان به عنوان قراردادی جمعی و گروهی امری فرهنگی و اجتماعی است . بنابراین پیمانها ، قراردادی هستند . و پیمانشکنی نیز امری قراردادی است.
مفهوم آن به نسبت زمان و مکان تغییر میکند. پیمانها میتوانند . برسر ارزش های خانوادگی ، سیاسی ، اخلاقی ، مذهبی ، ایدئولوژیک و غیره باشند. بنابراین خیانت به همسر می تواند ، در قالب پیمان شکنی زن به مرد و پیمان شکنی مرد به زن در روابط زناشویی یا ازدواج باشد .
خیانت همسر چیست ؟
ازدواج پیمانی بین زن و مرد است . که این قرارداد یک سری تعهدات ، مسئولیت ها مانند وفاداری به هم دیگر را به همراه دارد . در روابط زناشویی هر نوع فعالیت یا رابطه ای که از طرف یکی از طرفین ازدواج ، باعث لذت بردن از نفر سوم شود . در حالی که این لذت را می بایست با همسر خود تجربه می کرده ، خیانت به شمار می آید .
بی وفایی و خیانت در ازدواج نوعی پیمان شکنی و امری غیر اخلاقی محسوب می شود . بنابراین توجیه خیانت پاکی ، تقدس و صداقت پیمان ازدواج را از بین می برد . و دلایل خیانت نمی تواند ، توجیهی برای این امر ناپسند باشد . اما دلایل زمینه ساز خیانت می تواند ، به عنوان عاملی برای پیشگیری از خیانت مورد توجه قرار گیرد .
انواع خیانت همسر در روابط زناشویی
خیانت در روابط زناشویی تنها محدود به خیانت جنسی نیست . بر اساس شرایط دارای انواع متفاوتی مانند خیانت عاطفی ، خیانت جنسی ، خیانت عاطفی جنسی و خیانت توافقی می باشد . که در زیر به شرح انواع خیانت همسر پرداخته می شود .
خیانت عاطفی چیست ؟
داشتن هر گونه روابط پنهانی با نفر سوم، خیانت عاطفی محسوب می شود. چرا که بخشی از وجود شما می داند .اگر همسرتان از هم صحبتی شما با نفر سوم مطلع شود . قطعا ناراحت خواهد شد . اگرچه شروع خیانت جنسی می تواند ، بدون قصد قبلی باشد . اما بیان کلمات محبت آمیز می تواند ، کم کم منجر به ایجاد روابط احساسی و آسیب های جدی به روابط زناشویی شود .
می توان گفت عدم توجه به نیازهای عاطفی همسر ، عدم توانایی در ابراز محبت ، بی توجهی به امور احساسی مورد علاقه همسر ، عدم توانایی در برقراری ارتباط کلامی و ایجاد سردی در روابط عاطفی می توانند ، زمینه ساز و از دلایل خیانت عاطفی باشند .
در واقع خیانت عاطفی مربوط به بی وفایی کلامی است .که فرد از هم صحبتی با همسر خود احساس رضایت نمی کند . و یا محبت عاطفی مورد نیاز خود را ازهمسرش دریافت نمی کند.
اگر هریک از طرفین ازدواج این محبت و نیازهای عاطفی و نقاط مشترک احساسی را با نفر سوم تجربه کنند . خیانت عاطفی به وجود آمده است .
به عنوان مثال هرگونه هم صحبتی و بیان کلمات محبت آمیز با نفر سوم ، رفتن به رستوران ، پارک ، مراکز خرید و… با نفر سوم ، ارتباط و هم صحبتی با فرد سوم در دنیای مجازی و یا گفتگو تلفنی و… خیانت عاطفی محسوب می شود .
خیانت جنسی چیست ؟
از خطرناک ترین انواع خیانت ، که آسیب های جسمی و روحی زیادی در روابط زناشویی ایجاد می کند . خیانت جنسی است . هر گونه برقراری روابط جنسی با فردی غیر از همسر خود خیانت جنسی محسوب می شود .
دلایل زیادی مانند احساس نارضایتی از روابط زناشویی ، کمرنگ شدن رابطه جنسی در روابط زناشویی ، تنوع طلبی ، اختلال اعتیاد جنسی ، انحرافات جنسی ، انحراف اخلاقی و لغزش های جنسی ، اختلالات روانی و… می تواند ، منجر به خیانت جنسی شود .
بروز خیانت جنسی در روابط زناشویی می تواند باعث آسیب های جبران ناپذیر روحی روانی ، شیوع بیماری های تناسلی ، عفونت ها ، آسیب و صدمه به فرزندان و عدم تربیت صحیح و انحراف اخلاقی فرزندان شود .
خیانت عاطفی جنسی چیست ؟
در خیانت عاطفی و جنسی فرد با برقراری روابط جنسی با نفر سوم و انجام خیانت جنسی درگیر محبت و روابط احساسی هم می شود . در این حالت همان طور که از نامش پیداست . فرد علاوه بر خیانت جنسی خیانت عاطفی هم می کند . خیانت عاطفی جنسی از بیشترین انواع خیانت ها در روابط زناشویی به شمار می آیند .
خیانت توافقی چیست ؟
در خیانت توافقی طرفین ازدواج با رضایت هم روابط آزادانه با نفر سوم را برای هم تعیین و آزاد می کنند .و هر کدام می توانند ، بدون جدایی از یکدیگر با فرد دیگری رابطه برقرار کنند.
خیانت توافقی معمولا در زوجینی دیده می شود . که بنابر دلایلی مانند داشتن فرزند ، ترس از خانواده ها ، مسائل مالی و اقتصادی ، بد دانستن طلاق و… قصد طلاق را ندارند . و فکر می کنند .
با خیانت توافقی می توانند ، مانع از آسیب های طلاق برای فرزندان شوند . این در حالی است . که خیانت توافقی آسیب های جبران ناپذیری بر روح و روان افراد خانواده و تربیت فرزندان دارد . و می تواند ، فرزندان را به سمت آسیب های اجتماعی و انحرافات جنسی سوق دهد.
دلایل خیانت در روابط زناشویی چیست؟
همان طور که عنوان شد . خیانت نوعی پیمان شکنی و امری غیر اخلاقی است . که سلامت خانواده را به خطر انداخته و باعث آسیب های جدی به روابط زناشویی ، روابط عاطفی افراد ، کاهش اعتماد و اطمینان روابط ، جدایی ، طلاق و آسیب به فرزندان و کاهش اعتماد به نفس آن ها خواهد شد .
اگرچه غالب دلایل برای خیانت قابل پسند نبوده اما با توجه به آثار مخرب خیانت برای خانواده و آسیب های جدی برای فرزندان ، آشنایی با دلایل زمینه ساز خیانت می تواند ، به عنوان عاملی برای پیشگیری از خیانت مورد توجه قرار گیرد .
از دلایل شایع خیانت همسر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- فقر و مشکلات اقتصادی
در واقع فقر و مشکلات اقتصادی از دلایل اصلی و مهم در از بین بردن صمیمیت و ایجاد اختلافات زناشویی و مشکلات است . اهمیت مسائل مالی در روابط زناشویی آن قدر مهم است .
در مشاوره پیش از ازدواج آموزش های لازم در این خصوص به زوجین داده می شود .
2- تربیت غلط خانوادگی
تربیت و شکل گیری فرزندان در درجه اول در خانواده و توسط والدین انجام می شود . عدم توجه به تربیت صحیح فرزندان می تواند ، باعث آسیب های جدی و بسیاری از انحرافات و مسائل غیر اخلاقی در بزرگسالی شود .
3- شبکه های اجتماعی
گسترش شبکه های اجتماعی و دسترسی سریع و آسان به آن ها می تواند ، زمینه ساز خیانت به ویژه در میان زوجینی شود که دارای مشکل در روابط خود هستند.
علاوه بر این گذراندن وقت زیادی در شبکه های اجتماعی و سرگرم شدن با آن ها می تواند ، باعث کاهش روابط عاطفی و سردی در روابط زناشویی و خانوادگی افراد شود .
به جای این که افراد زمان آزاد خود را صرف گفتگو با هم ، رفع مشکلات و برقراری روابط عاطفی و صمیمانه و سازنده کنند . وقت خود را با سرگرم شدن در شبکه های اجتماعی تلف می کنند . و این موضوع باعث آسیب به روابط زناشویی وصدمه به استحکام خانواده می شود.
4- ازدواج های اجباری و بدون علاقه
ازدواج های اجباری از دلایل مهم و زمینه ساز خیانت همسر محسوب می شود . از آن جا که در ازدواج های اجباری عشق و علاقه ای وجود ندارد .
عدم برقراری روابط عاطفی ، عدم رضایت از روابط جنسی ، عدم گذشت در برابر یکدیگر و… باعث بروز اختلافات جدی در روابط زناشویی و زمینه ای برای خیانت همسر می باشد .
5- مصرف الکل ، مواد مخدر
و از دست دادن کنترل از دلایل دیگر خیانت در روابط زناشویی می باشد. این افراد با بیان دلایلی مانند قرار گرفتن در شرایط ، خارج شدن از حالت عادی و عدم کنترل سعی می کنند . خیانت خود را توجیه کنند .
این در حالی است . که قرارگیری در شرایط و مکان هایی برای مصرف الکل یا مواد مخدر در دست خودشان و به اختیار خود بوده است . و نمی تواند ، دلیلی برای توجیه خیانت و کار غیر اخلاقی آن ها باشد .
6- کاهش روابط جنسی به مدت طولانی
کاهش روابط جنسی به مدت طولانی به خاطر تغییر در شرایط زندگی مانند تولد نوزاد و بی توجهی طولانی مدت به همسر ، عدم برقراری روابط جنسی به مدت طولانی ، احساس ناراحتی مداوم ، عدم رضایت از روابط جنسی از دلایل دیگر است . که می توانند ، زمینه ساز خیانت در روابط زناشویی شوند .
در آخر
خیانت امری غیراخلاقی و ناپسندیده در تمامی فرهنگ ها می باشد . خیانت به همسر نیز همانند انواع دیگر خیانت ها نوعی پیمان شکنی محسوب می شود . که بسیار دردناک بوده و می تواند ، آسیب های شدید روحی مانند خشم ، عصبانیت ، آشفتگی ، استرس و اضطراب ، از دست دادن اعتماد در روابط ، افسردگی و… در فردی که مورد خیانت قرار گرفته ، ایجاد کند .
با توجه به این که خیانت امری غیراخلاقی و غیر قابل توجیه است . پیشگیری از آن برای استحکام خانواده امری مهم و ضروری است . در این باره پیشنهاد می شود .
در صورت مشاهد هر گونه مشکل جدی در روابط زناشویی خود که از طریق گفتگو قابل حل نیست . با مراجعه به مراکز مشاوره و بهره مندی از تخصص روان شناسان هر چه سریع تر نسبت به رفع مساله اقدام نمایید . در صورت مواجه شدن با مساله دردناک خیانت قبل از گرفتن تصمیم عجولانه ناشی از خشم و احساسات و آسیب بیشتر به خانواده حتما به روان شناس مراجعه کنید .
برای گرفتن تصمیم در خصوص روابط زناشویی و حل مشکل از متخصصان این حوزه کمک بگیرید.