در این مطلب می خوانیم :
ویژگی های افراد دارای اعتماد به نفس کدامند ؟
عزت نفس چیست ؟
ویژگی های افراد دارای عزت نفس کدامند ؟
تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس در چیست ؟
اعتماد به نفس و عزت نفس چیست ؟
در حالی که بسیاری از افراد بر این تصور هستند . که دو مفهوم اعتماد به نفس و عزت نفس یکسان هستند . تا جایی که آن ها را به جای یکدیگر به کار می برند . این دو واژه تفاوت های زیادی با هم دارند . ممکن است ، فردی دارای اعتماد به نفس بالایی باشد . ولی عزت نفس پایینی داشته باشد . از نظر روان شناسان شناخت تعریف درست اعتماد به نفس و عزت نفس و تفاوت های آن ها در در شناسایی اختلالات شخصیتی بسیار موثر است .
برای مشاوره ازدواج با ما تماس بگیرید
در این بخش با آشنایی با تعریف درست اعتماد به نفس و عزت نفس و ویژگی های هر کدام از این دو مفهوم می توانیم ، به تشریح تفاوت های اعتماد به نفس و عزت نفس بپردازیم .
مشاوره با متخصص در مورد تقویت عزت نفس کودکان |
اعتماد به نفس چیست ؟
اگرچه بسیاری از ما با واژه اعتماد به نفس آشنا هستیم . و فکر می کنیم ؛ به درستی مفهوم اعتماد به نفس را می شناسیم . در تعریف درست باید گفت : اعتماد به نفس به معنای شناخت فرد از توانایی ها ، توانمندی ها و مهارت های خویش و اعتماد کردن به خود در انجام آن فعالیت یا مهارت خاص است . به طور معمول به عبارت ساده تر وقتی فردی در انجام کاری موفق می شود . اعتماد به نفس بالاتری هم در آن خصوص پیدا می کند . به عبارتی می توان گفت اعتماد به نفس در فرد می تواند ، منجر به موفقیت وی درکار خاص شود . و موفقیت می تواند ، باعث ایجاد اعتماد به نفس در فرد در آن مهارت خاص می شود .
بنابر گفته “ آلبرت بندورا ” داشتن اعتماد به نفس در حالت کلی اشتباه است . چرا که اعتماد به نفس هر شخصی بر اساس توانایی های وی سنجیده می شود . به عبارتی هر فردی بر اساس توانایی در کاری خاص که باعث موفقیت وی نیز می شود . دارای اعتماد به نفس است . و گفتن این جمله که فردی به طور کلی دارای اعتماد به نفس بالا است . یا فردی دیگر به طور کلی دارای اعتماد به نفس پایین است . جمله درستی نیست . و مناسب تر است . اعتماد به نفس بر اساس مهارت و موفقیت فرد در مورد خاصی سنجیده شود . مثلا فردی که دارای توانایی نویسندگی است . می تواند ، در این مورد خاص توانمند و جسور باشد . و بگوید اعتماد به نفس بالا در نویسندگی دارد . اما همین فرد ممکن است ؛ در زمینه های دیگری مانند بازیگری فاقد اعتماد به نفس باشد . یا فردی که در آشپزی موفق است . و در آن اعتماد به نفس دارد . می تواند در مهارت دیگری مانند آرایشگری فاقد مهارت و اعتماد به نفس باشد .
ویژگی های افراد دارای اعتماد به نفس کدامند ؟
*- افراد دارای اعتماد به نفس با شناخت توانایی های خود در انجام کار خاص به خودش اعتماد و اطمینان دارند .
*- افراد دارای اعتماد به نفس در کار یا مهارت خاص به خود متکی بوده و در آن حرفه موفق تر از بقیه هستند .
*- افراد دارای اعتماد به نفس در صورت شکست ، توانایی پذیرش اشتباهات خود را دارند .
*-افراد دارای اعتماد به نفس در مواجه شدن با چالش ها با پذیرفتن مسئولیت و استفاده از فرصت ها قادر به تغییر شرایط نامساعد به شرایط مساعد هستند .
*- افراد دارای اعتماد به نفس توانایی خوبی در برقراری ارتباط با دیگران دارند .
سایر موضوعات : اعتماد بنفس در کودکان, عزت نفس در کودکان |
عزت نفس چیست ؟
اگر بخواهیم تعریفی درست از عزت نفس عنوان کنیم . عزت نفس به معنای ارزشمند دانستن خود و باور داشتن به توانایی های خود است . به عبارتی دیگر عزت نفس یعنی این که چقدر خودتان را دوست دارید . یا برای خودتان و زندگیتان ارزش قائل هستید . و خود را مستحق خوشبختی و زندگی خوب می دانید .
افراد دارای عزت نفس از خود خشنود و راضی هستند . و خود را برای شاد بودن وابسته به عوامل خارجی مانند پول ، شهرت ، مقام ، مصرف مواد مخدر ، الکل و ….. نمی دانند . بنابراین عزت به نفس می تواند ، تعیین کننده نوع تفکر شما به زندگی ، نحوه رفتار و ارتباط با دیگران باشد .
در واقع عزت نفس ذهنیت شما از خودتان است . که ریشه در دوران کودکی دارد . داشتن عزت نفس از خاطرات زندگی در دوران کودکی نشات می گیرد . و سپس با تجارب انسان در دوره زندگی کامل می شود .
ویژگی های افراد دارای عزت نفس کدامند ؟
*- افراد دارای عزت نفس برای خود ارزش قائل هستند . و به خود اهمیت می دهند .
*- افراد دارای عزت نفس قادر به بیان خواسته ها و احساسات خود هستند .
*- افراد دارای عزت نفس به توانایی های خود آگاهی و اعتماد دارند .
*- افراد دارای عزت نفس به خواسته های خود اهمیت داده و برای آن ارزش قائل هستند.
*- افراد دارای عزت نفس برای داشتن احترام و زندگی خوب نیازی به عوامل خارجی مانند موقعیت ، شهرت ، درآمد ، مصرف مواد یا الکل و … ندارند .
*- افراد دارای عزت نفس دارای انعطاف پذیری بالایی هستند . و در مقابل شکست ها به خوبی قادر به حل مشکلات و رفع آن ها هستند .
*- افراد دارای عزت نفس به راحتی اشتباهات خود و دیگران را می بخشند . و برای داشتن زندگی شاد تلاش می کنند .
*- افراد دارای عزت نفس خودشان را دوست دارند . و خود را لایق زندگی خوب می دانند .
تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس در چیست ؟
*- اعتماد به نفس توانمندی فرد و موفقیت وی در یک کار خاص است . که باعث می شود ، فرد در این مورد خاص جسور و توانمند باشد . یا فرد در این مورد خاص دارای اعتماد به نفس بالا شود . در حالی که عزت نفس ارزشمند دانستن خود و زندگی می باشد . به عبارتی افراد دارای عزت نفس خود را مستحق زندگی خوب همراه با احترام ، خوشبختی و شاد زیستن می دانند .
*- اعتماد به نفس در طول زمان به دست می آید . و با تجربه و گذر زمان رشد پیدا می کند . و با مقابله با چالش ها و استفاده از فرصت ها توسعه پیدا کرده و باعث موفقیت فرد می شود . اما عزت نفس ریشه در دوران کودکی و تجارب فرد و باور درونی فرد دارد .
*- اعتماد به نفس احساسی بیرونی بر اساس توانمندی ها است . این در حالی است . که عزت نفس یک احساس درونی است . و به این بر می گردد ؛ که چقدر ما به شایستگی های خود اعتقاد داشته باشیم . یا خودمان را باور داشته باشیم .
*- داشتن عزت نفس بالا برای داشتن زندگی بهتر بسیار مناسب و لازم است . و به فرد کمک می کند . ارزش بیشتری برای خود و زندگیش قائل باشد . این در حالی است . که داشتن اعتماد به نفس کاذب می تواند ؛ باعث عدم رفتارهای درست و شکست در زندگی شود .
*- بسیاری از افراد مشهور و موفق مانند ورزشکاران ، هنرمندان ، نویسندگان و …… با گرفتن جوایز یا مورد تحسین قرار گرفتن از طرف مردم به دلیل شهرتشان می توانند ، نسبت به توانایی خاص خود اعتماد به نفس بالایی داشته باشند . و در آن رشته خاص خود را موفق بدانند . ولی به دلیل عزت نفس پایین از خود رضایت نداشته و در زندگی خود شاد و خوشحال نباشند . یا خود را موفق نبینند .
در آخر
آشنایی با تعریف اعتماد به نفس و عزت نفس باعث می شود . متوجه شویم ؛ این دو مفهوم یکسان نبوده و تفاوت های زیادی دارند . کسانی که عزت نفس پایین دارند . خود را کمتر از آن چیزی که استحقاقش را دارند .می بینند . و بسیاری از چالش ها را به جای این که حل کنند . تحمل می کنند . و این امر منجر به نارضایتی آن ها علی رغم داشتن اعتماد به نفس بالا در زندگی می شود .
شناسایی تفاوت های اعتماد به نفس و عزت نفس در شناسایی بسیاری از اختلالات شخصیتی افراد و درمان آن ها توسط روان شناسان موثر است . و از آن جایی که عزت نفس پایین ریشه در دوران کودکی و تجربیات زندگی دارد . در صورت داشتن عزت نفس پایین مراجعه به روانشناسان متخصص و بهره مندی از تخصص مشاوران می تواند علاوه بر جلوگیری از صدمات جبران ناپذیر عزت نفس پایین به ما کمک کند . با تقویت و بهبود عزت نفس در خودمان ، خود و زندگی خود را ارزشمند بدانیم . و با تفکر درست از زندگی و روابطمان و ارزش دادن به خود و احساسات مان ، به سمت زندگی موفق ، رضایت از خود و اطرافیان و شاد زیستن هدایت شویم . و خود را لایق زندگی بهتر ، شاد و خوشحال بدانیم .
جهت مشاوره با ما در تماس باشید |