زمینه و هدف
اختلال استرس پس از سانحه، نوعی اختلال اضطرابی است که در افرادی که در معرض وقایع آسیب رسان روانی قرار گرفته اند بروز می کند. این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی سه روش درمانی EMDR، CBT و EFT بر علایم اختلال استرس پس از سانحه (Posttraumatic stress disorder-PTSD) در بیماران بیمارستان اعصاب و روان نوریه کرمان انجام شد.
روش کار
روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مراجعه کننده به بیمارستان اعصاب و روان نوریه کرمان در سال ۱۳۹۷ بود که با استفاده از نمونه گیری در دسترس هدفمند تعداد ۶۰ بیمار با تشخیص PTSD در سه گروه آزمایشی و یک گروه گواه به صورت تصادقی جایگزین شدند. شرکت کنندگان در جلسات EMDR و EFT به صورت فردی در ۶ جلسه چهل و پنج دقیقه ای و گروه CBT به صورت گروهی در ۶ جلسه چهل و پنج دقیقه ای تحت درمان قرار گرفتند. همه آزمودنی ها در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به وسیله پرسشنامه اختلال استرس پس از سانحه مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته ها
نتایج نشان داد که علایم استرس پس از سانحه در هر سه گروه آزمایشی به طور معناداری کاهش یافته است. به طوری که برای گروه آزمایشی EMDR (۰۲/۰P<، ۱۳/۶F=)، برای گروه آزمایشی EFT (۰۲/۰P<، ۳۳/۵F=) و برای گروه آزمایشی CBT (۰۳/۰P<، ۸۲/۴F=) در سطح ۰۰۱/۰ معنی دار است.
نتیجه گیری
هر سه گروه درمانی EMDR، CBT و EFT باعث کاهش علایم استرس پس از سانحه در افراد مبتلا به پس از سانحه می شود؛ ولی نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که مداخله EMDR موثرتر از دو روش دیگر در کاهش علایم اختلال استرس پس از سانحه است.
با تشکر از مطلب بسیار کاربردی و تاثیرگزار شما
دو سوال برای من مطرح شد
۱- تشخیص اینکه در واکنشها کدام نوع پاسخ مناسب تر هستند تا هم پاسخ عجولانه نداده باشیم و هم زمان و مکان مناسب جهت پاسخگویی از دست نرود، چگونه است؟
۲- جهت ارائه یک پاسخ منفی هوشمندانه، چقدر باید اجازه دهیم تا عکس العمل مخاطب بر ما تاثیرگزار باشد؟
نظر دهید