ورزش درمانی (Therapiutic exercise)
توانمندسازی جسم و ذهن ( Empowering body & mind)
چند سخن گزیده از بزرگان و پژوهشگران در مورد اثرات مثبت ورزش
- زنیرو بود مرد را راستی زسستی کژی زاید و کاستی (فردوسی)
- کسی که به تمرینات بدنی می پردازد، به هیچ دارویی نیاز ندارد، درمان او در جنبش و حرکت است. (ابن سینا)
- نشئگی حاصل از دویدن و فعالیت ورزشی مساوی است با نشئگی گل (ماری جوانا) با این تفاوت که اولی سازنده است و دومی منفی و مخرب (فروید)
- لذت ناشی از ورزش می تواند رشد دهنده باشد، زیرا یکی از اساسی ترین ارضاهای غریزی را در بر دارد که بر حیات جسمانی ما تاثیر می گذارد. (فروید) از کتاب نگاهی روانکاوانه به ورزش
- تعداد رفتارهایی که می توانند اضطراب را بازداری کنند زیاد است، اما پرطرفدارترین آنها نزد رفتارگرایان از قدیم عبارتند از ریلکسیشن، جراتمندی و تمرین (ورزش) است. همه اینها با فعال شدن دستگاه عصبی پاراسمپاتیک و در اختیار گرفتن کنترل بدن توسط این سیستم ربط دارند. (پروچاسکا)
- و همچنین تحقیقی در مجله معتبر JAMA psychiatry منتشر شده که ۳۳ تحقیق مختلف بر روی نزدیک به ۲۰۰۰ بیمار افسرده انجام شده و نتایج صراحتا بیانگر این است که ورزش به اندازه دارو درمانی و روانشناسی در درمان بیماری افسردگی موثر است.
- ورزش وقت گیر نیست، ورزش وقت ساز است، ورزش راندمان کار را بالا می برد. تمرکز ذهن تقویت شده و عملکرد مغز و جسم را بهتر می کند و در نهایت شما پویا تر می شوید.
- برای اطلاعات بیشتر در مورد ورزش درمانی در روانشناسی با ما تماس بگیرید
ورزشدرمانی
متخصص ورزشدرمانی در حوزه بیماریهای روانشناختی
این روش یک مکمل بهداشتی و درمانی است که برای توانمندسازی ابعاد مختلف وجودمان اعم از جسم، روان، روح و ایجاد هماهنگی و یکپارچگی بین آنها میباشد، زیرا باعث بهبود سطح عملکرد میشود.
ورزشدرمانی تلفیقی از تمرینات مقاومتی (تمرینات با وزن بدن، تمرینات با کش، تمرینات با وزنه)، ضربات، بخشهایی از یوگا، ژیمناستیک و کشتی میباشد که به افزایش تواناییهای جسمی و روانی_اجتماعی مراجعین کمک میکند.
ورزشدرمانی به بهبود عملکرد، ارتقاء آمادگی جسمانی ارتقاء سلامت جسم و روان، پیشگیری و درمان بعضی از بیماریهای روانشناسی و جسمانی و پیشگیری از انحرافات اجتماعی تمرکز دارد.
تمرینات ترکیبی ورزشی را میتوان به عنوان یک مکمل یا جایگزین در کنار روشهای درمانی دیگر مانند دارودرمانی یا مشاوره، به منظور افزایش تاثیر درمان استفاده کرد.
در ورزشدرمانی شما علاوه بر اینکه از انجام تمرینات لذت میبرید و مهارتهای بدنی کسب میکنید، بر روی بخش شناختی، هیجانی و رفتاری تان نیز کار میکنید، زیرا نتایج کار میدانی و پژوهشی در این زمینه نشان داده تمرینات ورزشی بدن و هیجان را تنظیم میکند و از این طریق سطح فشارهای هیجانی کاهش مییابد، همین که بدن و هیجان تنظیم شود خود به خود فکر و رفتار هم تغییر میکند. بنابراین تحرکات بدنی که با نظارت متخصص ورزشدرمانی انجام شود و هدفی خاص و تعیین شده را دنبال کند مانند کلام، نوشتن و هنر از ابزارهای قوی برای بروز هیجانات آزار دهنده و تنظیم هیجان میباشد و تنش زدایی می کند. تحقیقات نشان داده که تنظیم هیجان با تنظیم خلق و احساس خوشبختی بیشتر مرتبط است.
ورزشدرمانی روشی نوین، کم هزینه نسبت به درمانهای دیگر میباشد. پژوهشهای روز داخلی و خارجی بیانگر این است که تمرینات ورزشی هدفمند و منظم در درمان برخی از بیماریهای روانشناسی به اندازه دارو درمانی و مشاوره اثر درمانی دارد و نکته قابل توجه اینکه با هر جلسه تمرین، اثر درمانی آن جلسه قابل مشاهده است و میتوانید حال و احساس خوب را تجربه کنید.
ورزش درمانی میتواند به کاهش درد بدنی و درد هیجانی، نشخوار و اشتغال فکری، بهبود عملکرد ارگانیسم کمک کند یعنی بر کل وجود اثر مثبت دارد.
برای اطلاعات بیشتر در مورد ورزش درمانی در روانشناسی با ما تماس بگیرید
متخصص ورزشدرمانی با هدفگذاری به منظور سنجش، مراحل ارزیابی مراجع را از علائق، بازدارندهها، توانایی، مهارتها، نقاط ضعف و محدودیتها، سطح تحمل ناکامیها، استعداد و سرمایههای درونی، مورد بررسی قرار میدهد. با توجه به این موارد، برنامه ورزشیِ مناسب طراحی و ارائه میگردد. متخصص ورزشدرمانی به مراجع کمک میکند تا سرمایههای درونی خود را شناسایی کند و بتواند آنها را به مرحله شکوفایی برساند.
مراجع لازم است با متخصص ورزشدرمانی مشارکت داشته باشد، تا اتحاد درمانی ایجاد گردد، از طرفی انجام تمرینات ورزشی که چالش برانگیزند، باعث میشود از روزمرگیها رها شده، در لحظه حاضر متمرکز شوید. این گونه تمرکز ذهنتان نیز تقویت و احساس بهتری را نسبت به خود تجربه میکنید.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ورزشدرمانی در مرکز مشاوره مهستا با شماره های 09121332070 و 02122308339 تماس حاصل نمایید. |
ورزشدرمانی
یک مکمل بهداشتی_درمانی و یک ابزار برای بهبود، و ارتقاء سلامت جسم و روان است. ورزشدرمانی شامل بخش یا مجموعهای از فعالیتها و مهارتهای بدنی است که اهدافی خاص را دنبال میکند. برای بهبود و درمان، ارتقاء سلامت جسم و روان مراجعین عزیز طراحی و تجویز میشود.
هدف از ورزش درمانی توانمندسازی جسم و ذهن، ارتقاء سلامت روان، جسم و آمادگی جسمانی، تنظیم هیجان و خلق، تخلیه هیجانات منفی، کاهش احساسات آزار دهنده، تنش زدایی و کاهش اضطراب، تقویت تمرکز ذهن، تقویت اعتمادبهنفس میباشد.
برای اینکه بتوانید از ورزشدرمانی به نتایج مطلوبی دست یابید، به عوامل متعددی همچون انگیزه، تعهدِ به خود، صرف زمان و انرژی، تلاشِ هدفمند، برنامه منظم و عملکردِ مناسب نیاز دارید تا نتایج خوبی همراه با احساس رضایت از خود، تجربه کنید.
خدماتِ درمان توسط متخصصین با سوابق تحصیلی، کار میدانی، پژوهشی در حوزه علمِ ورزشی و علم روانشناسی و سایر علوم تخصصیِ مرتبط به مراجعین ارائه می گردد.
ورزشدرمانی به صورت حرفهای، سالهاست که در سراسر دنیا یک ابزارِ درمانیِ شناخته شده می باشد، که بعنوان مکمل یا جایگزین روشهای درمانی دیگر از آن استفاده میگردد.
مراجعینی که طبق برنامههای ورزشدرمانی عمل میکنند نتایجی چون کاهش مصرف دارو، بهبود عملکرد، تنظیم هیجان و خلق، کاهش استرس و اضطراب، کاهش خشم و پرخاشگری، درمان افسردگی، کاهش نشخوار فکری، خود پنداره های منفی، تقویت تمرکز ذهن، افزایش امید، علاقه و سر زندگی، تقویت اعتمادبهنفس ،ارتقا سلامت روان جسم و آمادگی جسمانی بهرهمند میشوند.
تمرینات ورزشی
هوازی_قدرتی
مشارکت پیوسته و منظم در انجام تمرینات هوازیقدرتی باعث کاهش افکار تنش زا، ثبات خلق و هیجان، و خواب با کیفیت می شود. فعالیتهای میدانی بیانگر این است که ۵ الی ۱۵ دقیقه تمرینات هوازیقدرتی تنش زدایی کرده و روان را آرام می کند، و همچنین در تناسب اندام و ایجاد سلامتی نقش مهمی دارد. بواقع این تمرینات قدرت و استقامت شما را بیشتر می کند، در فرمدهی بدن و کاهش وزن موثر بوده، قدرت و حجم تنفس شما را نیز افزایش می دهد، البته همه این موارد همراه با تغذیه مناسب امکانپذیر است.
تمرینات مقاومتی
انواع تمرینات مقاومتی
۱. تمرینات با وزن بدن
۲. تمرینات با کش و سیمکش
۳. تمرینات با وزنه
تمرینات مقاومتی برای کاهش وزن، قوی شدن عضلات بدن، افزایش استقامت و قدرت مؤثر میباشند.
هدف از تمرینات مقاومتی، درگیر شدن چندین عضله اصلی و فرعیِ گروه هدف است که وادار به انقباض میشوند. در این تمرینات از یک نیروی مخالفِ خارجی مانند وزنه، کش یا وزن بدن استفاده میشود که اغلبِ حرکات آن بر خلاف نیروی جاذبه زمین میباشد و باعث تقویت رشد و استحکام عضلات، همچنین کاهش اضطراب که خمیر مایه بیماریهای روانشناسی و جسمی است، می گردد.
وزن بدن
وزن بدن محرک خوبی برای عضلهها و افزایش متابولیسم است. متحمل شدن وزن بدن، عضلات گروه هدف را منقبض میکند. این تمرینات را هم بصورت زمینی انجام می دهند مانند انواع اسکوات، شنا، شکم و … هم به صورت تمرینات آویزی مانند انواع بارفیکس و پارالل و … که فوائد بسیاری دارد شامل:
۱. انجام این تمرینات هر جایی امکانپذیر است و نیاز به تجهیزات خاصی ندارد.
۲. میتوان تمرینات هوازی_قدرتی را با هم ترکیب کرد.
۳. باعث تقویت، رشد و استحکام عضلات میشود، از تحلیل عضلات جلوگیری میکند.
۴. نتایج انجام تمرینات قابلمشاهده است.
ورزش رزمی
ورزش رزمی یکی از ابزارهایی است که به یاری تان می آید تا بتوانید مسائل خود را از این طریق حل کنید.
یافته های محققین در زمینه مداخلات مبتنی بر ورزش نشانگر این است که فعالیتهای شدید ورزشی و در حد متوسط حرکتی، فوائد فیزیولوژی و روانشناختی زیادی دارد، با توجه بر مستندات علمی، فعالیتهای رزمی_ورزشی با سلامت جسم و روان مرتبط است و به عنوان یک شیوه و الگوی رفتاری در مسیر زندگی می تواند از بسیاری بیماریهای جسمانی و روانشناسی پیشگیری، یا آنها را درمان کند و باعث کاهش اضطراب شود.
انجام تمرینات ورزشی کمک می کند تا ضعف ها و نقاط قوت وجودی را شناسایی کرده و بر روی توسعه و گسترش سرمایه های درونی و توانایی ها کار کنید، بموازات بر ضعفها غلبه کرده و فشارهای احساسی خویش را مدیریت نمائید.
ورزش رزمی بعلت تمرینات چابکی، نشاط آور است و باعث شادی تان می شود. معمولا پزشکان به اشخاصی که ترس و سطح اضطراب بالا و ضعف در اعتمادبنفس دارند، ورزش رزمی را توصیه می کنند زیرا باعث کاهش اضطراب و تقویت اعتمادبنفس می شود.
مطالعات در حوزه ورزش درمانی نشان داده که ورزش هدفمند و منظم منجر به ساخت سلولهای مغزی جدید می شود، سلولهایی که عملکرد مغز را بهبود می بخشد، همچنین ورزشهای سخت می تواند قدرت تمرکز ذهن، تصمیم گیری و حل مسأله را افزایش دهد، این امر زوال عقل را به تعویق می اندازد.
چهار روش برای ابراز هیجان در علم روانشناسی
۱. کلام و بیان
۲. نوشتن
۳. حرکات بدن
۴. هنر (موسیقی، شعر، نقاشی و …)
در ورزش درمانی احساسات آزار دهنده، هیجانات ناخوشایند از طریق حرکات بدن بروز داده می شود. اینگونه سطح فشارهای روانی کاهش یافته و هیجانات مراجع تنظیم می گردد.
بدن انسان هوشمند است و اطلاعاتی بصورت سرشتی در ژنها نهادینه شده. برای ژنها بگونه ای تعریف شده که نسبت به محرکهای محیطی واکنش نشان دهد. هیجان یک نیروی درونی است که محرکهای بیرونی و درونی منجر به تحریک و تجلی آن می شود، طبق دیدگاه یکی از رویکردهای روانشناسی، هیجان ابتدا در بدن حس میشود، بعد در افکار و رفتار نشان داده میشود. این حالات درونی با علائم بیولوژی و فیزیولوژی، صوتی، چهره ای و وضعی (نحوه ایستادن یا نشستن) همراه است یعنی با زبان بدن ارتباط دارد.
همانطور زمانی که نیاز به کمک حرفه ای داریم و به مشاور مراجعه می کنیم، از طریق کلام هیجانمان را بروز میدهیم، تخلیه روانی شده و سطح فشارهای روانی کاهش می یابد. شرایط و موقعیتهایی هم وجود دارد که شدت هیجان به حدی است که دیگر در قالب کلمات نمی گنجد و فقط با زبان بدن می توانیم آنرا بروز دهیم. مثل شادی بعد از گل فوتبال که افراد، بالا پایین میپرند، و خوشحالی میکنند و یا فردی که از شدت عصبانیت کنترل خود را از دست می دهد، شروع میکند به فحاشی، ضرب و شتم، پرت کردن و شکاندن اجسام. این یعنی بدن یکی از وسیله هایی است مثل کلام، که می توانیم برای ابراز و تنظیم هیجان از آن استفاده کنیم. بصورت خلقتی این در وجود ما نهادینه شده، زمانی دچار درد هیجانی می شویم، میتوانیم با فعالیتهای بدنی و ورزشی سطح اون فشارهای هیجانی را کاهش دهیم و با این روش هیجانمان را تنظیم کنیم. بنابراین نتیجه می گیریم تمرینات ورزشی هدفمند و منظم با حضور متخصص ورزش درمانی یکی از روشهای کاربردی برای تنظیم هیجان است، زیرا با ورزش علاوه بر تعدیل و تنظیم هیجان، زیبایی شناختی و تغییر رفتار هم ایجاد میشود. تنظیم هیجان با خویشتن داری، تنظیم خلق و احساس خوشبختی مرتبط است.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ورزشدرمانی در مرکز مشاوره مهستا با شماره های 09121332070 و 02122308339 تماس حاصل نمایید. |
ورزش درمانی از منظر صاحب نظران
با توجه به دیدگاه متخصصان و صاحب نظران در این زمينه، در روش توانمندسازی جسم و ذهن یا ورزش درمانی شما علاوه بر اینکه از انجام تمرینات ورزشی لذت می برید و در پی کسب مهارتهای بدنی هستید بر روی بخش شناختی_رفتاری و هیجانی تان نیز کار می شود، که یکی از مهمترین مولفه های شناختی و رفتاری، آموزش مهارتهای زندگی و سبک زندگی سلامت و موفق است که بر روی افزایش توانایی روانی_اجتماعی شما کار می کند.
در این روش، تمرینات ورزشی ابزار و فرصتی است برای بروز هیجانهای ناخوشایند و احساسات آزار دهنده تا از این طریق سطح فشارهای روانی کاهش پیدا کرده و تخلیه هیجان و تنظیم هیجان اتفاق بیافتد.
هیجان یکی از اصلی ترین عامل انگیزشی در شخصیت ما انسانهاست و هیجانات با بدن و افکار ما مرتبط است و از هم، تاثیر پذیرند. زمانی که می ترسیم یکسری نشانه ها در بدن حس می شود، لرزش بدن، راست شدن موی بدن، افزایش ضربان قلب، افزایش تعداد تنفس و یا دستپاچگی حالاتی است که از طریق بدن نشان داده می شود. این حالات نشانگر این است که هیجانات و حالات درونی مان از طریق زبان بدن منعکس می شود. بنابراین زبان بدن در متن زندگی ما قرار دارد و ابزاری است که می توانیم از آن برای فهم احساسات خود و افرادی که در اطرافمان هستند، استفاده کنیم. بیشتر محققان توافق نظر دارند که واژه ها و کلمات عمدتا برای انتقال اصلاعات هستند، در حالیکه زبان بدن برای ارائه نگرشهای شخصی و بروز حالات درونی است و هر حرکت کلید ارزشمندی برای درک عواطف است.
شما زمانی که به مشاور و روانشناس مراجعه می کنید، از طریق کلام، احساسات و هیجانات آزار دهنده خود را ابراز می کنید. در بعضی مواقع ما دچار هیجانات و احساساتی می شویم که دیگر در قالب کلمات نمی گنجد و شدت آن به حدی است که دیگر از کنترل خارج است و از طریق زبان بدن تجربه و نمایان می شود. مانند شادی بعد از گلِ فوتبال که با بالا و پایین پریدن و مشت خود را به سمت آسمان پرتاب کردن و فریاد کشیدن خوشحالی خود را نشان می دهند یا فردی که خشمگین و عصبانی است، با فحاشی کردن، پرت کردن اجسام و یا ضرب و شتم، احساس خود را ابراز می کند و تخلیه هیجان می شود. زمانی که نتوانیم احساسات آزار دهنده خود را بروز دهیم، به شکل بیماریها نمایان می شود و به جسم و روان صدمه میزند. بیماری های جسمی مانند چربی و فشار خون بالا، مشکلات قلبی و عروقی، دیابت، اضافه وزن و … و بیماری های روانشناسی مانند استرس، اضطراب و افسردگی، خشم و پرخاشگری، خودپنداره های منفی و افکار تنش زا، نقص شرم و ضعف در اعتمادبنفس، انواع اعتیاد به، الکل، مواد مخدر، نیکوتین و … و در ادامه یکی از عمده ترین مشکلات افرادی که دچار انحرافات اجتماعی می شوند، عدم کنترل هیجان و ناتوانی شان در خودکنترلی است.
مهم ترین کاربرد تمرین درمانی
در ورزش درمانی و توانمندسازی جسم و ذهن، تمرینات ورزشی مقاومتی (تمرینات با وزن بدن، تمرینات با کش، تمرینات با وزنه) فرصتی است برای بروز هیجانات منفی و احساسات آزار دهنده.
فعالیتهای ورزشی برون شدی برای احساسات آزار دهنده و اضطرابها در سطح مختلف است و ابزار درمانی بر جنبه های روانی و جسمی است. تمرینات ورزشی یک فرصت استراحت برای روان می باشد.
تمرینات ورزشی و ورزشکار بودن در روزگار فعلی بیشتر یک ضرورت اجتماعی و یک مکمل بهداشتی و درمانی است که حتی با یک جلسه هم اثرات درمانی آن را حس می کنید، زیرا بر جنبه های زیبایی شناختی و جنبه های ارتقا سلامت در سنین و سطوح مختلف اجتماعی تاثیر گذار است و با انجام آن به ما حس قدرت و شایستگی می دهد که این حس بسیار خوشایند و آرامش بخش است. ورزش در جوامع مختلف با ملیت و نژادهای متفاوت یک زبان مشترک و یک فرصت است تا خشم و ناراحتی و دیگر هیجانهای ناخوشایند را در قالب موجه اجتماعی تخلیه کنند.
خمیر مایه بیماریهای روانشناختی و بسیاری از بیماریهای جسمانی، اضطراب است و تمرینات ورزشی هدفمند و منظم ابزاری است که سطح کورتیزول خون که هورمون اضطراب است را کاهش می دهد و با ترشح اندروفین و سروتونین که هورمون آرامش بخش و نشاط آور است، فرد تنظیم هیجان شود و علاوه بر آن، هیجانات از ناخوشایند به خوشایند تبدیل شود. تحقیقات نشان میدهد که تمرینات ورزشی بدن و هیجان را تنظیم می کند، آمپر بدن و هیجان که تنظیم شود، خود به خود فکر و رفتار هم تغییر می کند.
طبق تحقیقات و مستندات پژوهشی، نسخه مداخلات ورزشی به اندازه نسخه مداخلات داروئی در موارد زیادی از بیماری های جسمانی و بسیاری از بیماری های روانشناسی اثر درمانی دارد.
فعالیت های ورزشی چالش برانگیز، شما را مجبور می کند که از مغزتان استفاده کنید، بخصوص تمریناتی که ذهن و بدن را با هم درگیر می کند و موثر در تقویت تمرکز ذهن می باشد.
تحمل دردِ کنترل شده حاصل از فشارِ تمریناتِ ورزشی، منجر به افزایش آستانه تحمل می گردد و اینگونه تاب آوری فرد نیز تقویت می شود.
نتایج تحقیقات داخلی و خارجی بیانگر این است تمرینات ورزشی در بهتر شدن خلق و خو، توسعه شناخت خود، تقویت عزت نفس و اعتمادبنفس و تغییر در واکنش نسبت به فعالیتهای تنش زا مفید و موثر می باشد. محققین طب ورزشی معتقدند فوائد ورزش به حدی زیاد و گسترده است که اگر می توانستند داروی آن را بسازند، پر فروش ترین و پر مصرف ترین داروی جهان شناخته می شد.
ورزش درمانی طبق پژوهش های انجام شده روشی کم هزینه و موثر در درمان افسردگی، کاهش استرس و اضطراب، کاهش خشم و پرخاشگری، کاهش خودپنداره های منفی و افکار تنش زا، تقویت اعتمادبنفس و تمرکز ذهن، افزایش بهزیستی و بهداشت روان، ارتقا سطح سلامت روان، جسم و آمادگی جسمانی و تجربه هیجان های مثبت مانند علاقه، امید، سرزندگی، انگیزه و روحیه و هدفمند زندگی کردن است. و همچنین خودکنترلی، خودیاری و خوداتکایی را نیز تقویت می کند.
نتایج بدست آمده بیانگر این است که یک هماهنگی بین هیجان، بدن، فکر و رفتار ایجاد می شود که حاصل آن برقراری تعادل بین جسم، روان و روح، و تقویت تمرکز ذهن و تقویت مهارت حل مساله و تصمیم گيري و بهبود سطح عملکرد می باشد.
و در پایان ورزش ارزش است، اگر هدفی ارزشمند را دنبال کنید. ورزش درمانی یک روش جدید و کم هزینه نسبت به روشهای درمانی دیگر است و تاثیر گذاری آن متفاوت، زیرا با شرکت در هر جلسه ورزش درمانی و مشاوره، شما روی ابعاد مختلف وجودی تان (جسم، روان و روح) کار می کنید و اثرات مطلوب آن را هم در بعد جسمانی مشاهده میکنید و هم در بعد روانشناختی حس می کنید، اعم از تناسب اندام و آمادگی جسمانی، زیبایی های شناختی، تغییر در رفتار، تنظیم هیجان و خودکنترلی، بهبود ارتباط با خود و دیگران، خودباوری و اعتمادبنفس، و سطح شناخت و خود آگاهی تان را نیز ارتقا می دهد.
بیایید تا از طریق ورزش درمانی که روشی کاربردی و کارآمد است،، به سلامت جسم و روان و کیفیات زندگی تان بیفزایید.
متخصص ورزش درمانی در زمینه بیماریهای روانشناسیسید محمد موسوی
|
با عرض سلام و احترام ( ذهن سالم در بدن سالم )
مطالب بسیار جالب توجه و تامل بود بسیار استفاده کردم قطعا زمانی که با ورزش و فعالیتهای جسمی و تمرکز بر روی کاری که انجام میدهیم میتواند مغز را از فعالیتهای بیهوده و حاشیه ای جدا کند و لذا با کنترل خشم و هیجان بدلیل استفاده انرژی بدن در فعالیتهای ورزشی روح و روان سالمی خواهیم داشت
قرار دادن ذهن در راستای پاکسازی و سالم سازی با استفاده از ورزشهای هوازی و دریافت اکسیژن لازم میتواند به فرد کمک کند تا ذهن و جسم سالمتری داشته باشد
با تشکر
نظر دهید