ویژگی های مشاور شغلی چیست ؟
با ویژگی های مشاور شغلی مجرب آشنا شویم.
مشاوره شغلی یکی از حیطههای نسبتا جدید و کارآمد در دنیای امروز است که انتخاب شغل مناسب را برای ما آسان تر کرده است. با توجه به گستردگی خدمات مشاوره شغلی انتخاب مشاور شغلی مجرب نیازمند شناسایی ویژگی های مشاور شغلی میباشد.
ضمن اهمیت انتخاب شغل مناسب و مورد علاقه در پیشرفت و موفقیت فردی، خانواده و جامعه در این مطلب سعی داریم خوانندگان عزیز را با فرایند مشاوره شغلی و ویژگی های مشاور شغلی مجرب آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
در ابتدا، مطلب خود را با تعریفی از مشاوره شغلی و تاریخچه مشاوره شغلی آغاز میکنیم :
مشاوره شغلی چیست ؟
مشاوره شغلی نوعی از مشاوره است که به فرد کمک میکند تا بر اساس شناخت استعدادها، محدودیتها و نیز امکانات شغلی جامعه بتواند شغل مناسب خود را پیدا کند.
در گذشته انتخاب مشاغل توسط افراد بسیار متفاوتتر و سادهتر از شرایط کنونی بوده است. به طوری که جوانان یک خانواده معمولا مشاغل و حرفه خود را به صورت موروثی از پدران خود دریافت میکردند و در نتیجه مشاوره شغلی چندان مفهوم و اهمیتی برای آنان نداشت.
اما امروزه با شروع پیچیدهتر شدن جوامع، افزایش جمعیت، گسترش یافتن حرفهها و مشاغل متعدد، صنعتی شدن و تخصصیتر شدن حرفهها و احساس نیاز و همخوانی بین توانایی فرد و نوع شغل به وجود آمده است که انتخاب شغل مناسب را نیازمند شناسایی شغل و شناسایی توانایی فرد و کسب مشاوره شغلی میداند.
تاریخچه مشاوره شغلی
به طور کلی فعالیتهای مشاوره شغلی با کارهای بارسونز در سالهای 1907 آغاز شد. به دنبال آن اولین مجله در خصوص مشاوره شغلی در سال 1915 انتشار یافت. سپس در سال 1917 یک شرکت آمریکایی اقدام به آموزش افراد متخصص و استفاده از آنها در جنگ جهانی نمود.
در ایران شروع به کار مشاوره به صورت مقدماتی به سالهای 1337 تا 1350 بر میگردد. تربیت مشاوران و اعزام آنان به مدارس راهنمایی تحصیلی، تهیه بروشورهای شغلی و استفاده از فعالیتهای مختلف جهت آشنا سازی دانش آموزان به ویژگیهای خود و مشاغل، از جمله کارهای انجام گرفته در این زمینه بوده است.
فرایند مشاوره شغلی چگونه است ؟
1- شناسایی کامل تواناییهای جسمی، روانی، اجتماعی و محدودیتها فردی و جامعه و شناسایی استعدادها و علائق فردی
مشاورین شغلی میتوانند ضمن گفتگو با مراجعان و گرفتن تستهای روانشناسی و شخصیت شناسی براي شناخت صحیح ویژگیها و خصوصیات افراد آگاهی پیدا کنند.
2- شناسایی مشاغل متعدد و آشنایی با جنبههای مختلف مالی، اجتماعی و محدودیتهای شغلی
مشاوره شغلی میتواند با آشنا کردن مراجعان با موارد آموزشی و شغلی من جمله رشتههای تحصیلی، ویژگیهای شغلی، وضعیت درآمدی شغل، محدودیتهای شغلی و… به انتخاب درست مراجعین کمک کنند.
3- شناسایی ویژگیها و محدودیتهای شغل مورد نظر و ایجاد سازش بین خصوصیات شخصی و شرایط شغلی
مشاوره شغلی ضمن شناسایی محدودیتهای شغل مورد نطر میتواند با آموزشهای لازم راهکارهای مناسب برای ایجاد سازش و کاهش تنش و استرسهای شغلی را به افراد آموزش دهد .
ویژگیهای مشاور شغلی چیست؟
1- دارا بودن مهارتهای ارتباطی و برقراری ارتباط مناسب و موثر با مراجعین
2- دارا بودن فن بیان قوی و تفهیم مناسب مطالب به مراجعین
3- شناخت کامل از ابزارهای سنجش شخصیت، رغبت شغلی، هوش و استعداد فرد
4- توانایی برنامه ریزی عملی و هدف گذاری برای مراجعین و حمایت از آنها
5- شناخت کامل و به روز از مشاغل مختلف اعم از وضعیت در آمدی و شرایط بازار کار
6- شناخت کامل از شرایط حال و آینده بازار و مشاغل جامعه
7- جست و جو و کسب اطلاعات به روز و در اختیار گذاشتن اطلاعات مورد نیاز مراجعه
در آخر
داشتن شغل مناسب ضمن افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس، شاد بودن و بهتر شدن کیفیت زندگی، باعث افزایش رضایت شغلی و بهره وری بالا و در نهایت منجر به پیشرفت جامعه و افزایش در آمد و شادی در جوامع میگردد. یکی از ویژگیهای مشاور شغلی ضمن داشتن تخصص و تجربه در زمینه مشاوره شغلی، داشتن دید باز، وسیع و به روز و داشتن اطلاعات کامل و دقیق از شرایط حال و آینده بازار و مشاغل و محدودیتهای جامعه میباشد. این ویژگی به همراه دیگر ویژگیهای مشاور شغلی میتواند شما را در انتخاب شغل مناسب با توجه به استعداد و مزیتهای فردی یاری دهد.
پیشنهاد میشود جهت آشنایی بیشتر با مشاوره شغلی، مطلب مشاوره شغلی در قسمت مقالات سایت را مطالعه فرمایید .