اعتیاد در کودکی و نوجوانی(پان پراگ)-مرکز مشاوره مهستا

اعتیاد در کودکی و نوجوانی(پان پراگ)-مرکز مشاوره مهستا
سهیلا قدیمی
سهیلا قدیمی
مشاوره اعتیاد فردی-خانواده مشاوره خانواده –مشاوره قبل از ازدواج -

مقدمه

هنوز داستان مصیبت و بدبختی های اکستازی که هزاران معتاد روی دست خانواده ها گذاشت به آخر نرسیده بود، که سر و کله یک مواد مخدر توهم زای دیگر در بازار ایران پیدا شد و این بار طعمه ها، بچه های خردسالی هستند که دو آدامس بادکنکی را به زور می چسبانند در دهانشان و آنرا تق تق می ترکانند.

پان پراگ چیست؟

پان پراگ ماده مخدری در قالب آدامس است که تمایل به مصرف آن بیشتر در جوانان و نوجوانان دیده می شود. این ماده بیشتر صنعتی شیمیای است. پان از برگ درختی به نام بتل به دست می آید که در اندونزی، مالزی، فیلیپین، چین، لائوس، هند و پاکستان می روید. دانه های قرمز و درشت درخت بتل را در برگ درخت پیچیده و تنباکو و آهک، خاکستر، ادویه جات معطر و مقداری زیادی اسانس و افزودنی های غیر مجاز به آن اضافه می کنند و در بسته های شیک با عکس های هنرپیشه های خوش تیپ هندی، پاکستانی به عنوان آدامس، پاستیل و پودرهایی با طعم نعنا وخوشبو کننده دهان عرضه می کنند.

خطر اصلی این است که این بار طعمه، بچه های خردسالی هستند که همیشه در حال خریدن آدامس هستند. پان پراگ به صورت آدامس (جویدنی) و پاستیل (مکیدنی) وارد می شود و در زیر زبان و یا در بین لثه و لب مورد استفاده قرار می گیرد.

نام های رایج:

پان پراگ، راجا، ناس خارجی، پان پاکستانی، پان عربی، ویتامین، ملوان زبل، پان اسفنج، خوشبو کننده دهان.

عوارض جسمی مصرف

فرد مصرف کننده به علت افزایش ترشح بزاق مجبور می شود که دائماً آب دهانش را بیرون بریزد و این مسئله ممکن است باعث شیوع بیماری های عفونی در اطرافیان شود. انتقال بیماری عفونی از طریق آب دهان، سرطان های مخاط دهان، حنجره و لثه، ایجاد وابستگی و اعتیاد، عوارض گوارشی و کلیوی، عوارض قلب و عروقی، احساس رخوت و کسلی و بد رنگ شدن داندان ها.

اثرات مصرف

 فرد در اثر مصرف ممکن است تعادل رفتاری و حرکتی خود را از دست بدهد. دچار احساس سبکی سر، گیجی و شعف شود. با توجه به این که در کودکان و نوجوانان سنین مدرسه مصرف آن زیاد است (به خاطر قیمت ارزان و به عنوان خوشبو کننده دهان) با ایجاد سرگیجه و نشئگی باعث افت تحصیلی در آن ها می گردد.

مهمترین عارضه این ماده:

 ایجاد وابستگی و اعتیاد به آن و تمایل فرد به استفاده از مواد مخدر قوی تر می باشد.

باورهای غلط و رایج درباره این ماده

تصور می شود پان منجر به تقویت لثه می شود. هضم غذا را تسهیل می کند، خون را تصفیه می کند و انسان را در برابر بیماری ها محافظت می کنند.

سخن مشاور اعتیاد با خانواده ها

مهمترین عارضه «پان پراگ» تمایل فرد به استفاده از موادمخدر قوی تر است به بیان دیگر مصرف این ماده مشوقی برای رجوع به مواد مخدر دیگر است.

در واقع «پان» معرفی کننده فرد به مصرف مواد مخدرهای قوی تر است. دلیلش هم این است که اگر سیگار از دوران جوانی و نوجوانی افراد را آلوده می کند. «پان پراگ» به عنوان خوشبوکننده دهان و آدامس با طعم نعنا حتی کودکان دبستانی و خردسال را هم به اعتیاد می کشاند.

در عصر حاضر موادی چون «پان پراگ» و اکستاسی که دیگر از دود و منقل آن هم خبری نیست به آسانی مورد مصرف قرار می گیرند و ویران کننده هستند.

پس لازم است پیش از آنکه جوانان دست به گریبان کابوس شوم اعتیاد شوند هشدارها را جدی بگیریم و به راحتی از کنار آن ها عبور نکنیم.

به عنوان یک والد باید چه اقداماتی جهت پیشگیری انجام دهیم ؟

زنگ خطر این ماجرا بیشتر برای خانواده هاست چرا که کمترین تشخیص و اطلاعات را در این حوزه دارند خانواده هایی که تفاوت اکستاسی و استامینوفن را نمی دانند؛ نمی توانند آدامس ها و خوشبوکننده های «پان پراگ» را تشخیص بدهند و ممکن است تا به خودشان بیایند آنچه نباید بشود اتفاق بیفتد.

 بنابراین آموزش به خانواده ها و راهنمایی از مشاور اعتیاد در خصوص این ماده خطرناک جهت پیشگیری ضروری است و نباید نادیده گرفته شود.

منبع

فرح زادی، محمد هادی. شریفی، مسعود. زارع، فاطمه. عربی، اعظم. (1394). آشنایی با انواع مواد مخدر و راهکارهای پیشگیری و درمان اعتیاد. انتشارات یزد. 

journals.police.ir

researchgate.net

مقالات پیشین

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این مطلب را به دوستان خود به اشتراک بگذارید

خواننده گرامی

آیا می دانستید بسیاری از مشکلات شخصی و گروهی با کمک گرفتن از مشاوران منخصص به راحتی قابل حل می باشد.

دیر اقدام نکنید

به راحتی با کارشناسان ما در تماس باشید تا شما را برای انتخاب مشاور راهنمایی نمایند.
اینجا کلیک نمایید
لیست محتوا