ترک شیشه – علائم و عوارض

چگونه وابستگی به شیشه را درمان کنیم؟ -مرکز مشاوره مهستا
سهیلا قدیمی
سهیلا قدیمی
مشاوره اعتیاد فردی-خانواده مشاوره خانواده –مشاوره قبل از ازدواج -

در مورد انواع مواد مخدر و محرک و انواع درمان و مهارت های زندگی به شما عزیزان توضیحاتی دادیم. 

در ادامه می خواهیم به تفصیل در مورد درمان وابستگی به شیشه مطالبی را ارائه دهیم.

چند نکته مهم قبل از شروع درمان

1-درمان بیماری”وابستگی  به شیشه” اگر چه تا حدودی سخت است اما قطعاً امکان پذیر و بسیار موثر است.

2-هرچه زودتر به درمان خود اقدام کنید اثرات سمی شیشه کمتر به شما آسیب زده و اثر بخشی و موفقیت درمان بیش تر خواهد بود.

3-در پله های اول ممکن است فکر کنید که درمان سخت است اما باید بدانید فقط پله اول دشوار است. بعد از ورود به درمان شیرینی آن شما را به ادامه تشویق خواهد کرد.

4-فکر نکنید از روز اول درمان قرار است همه ی رفتار های قبلی شما قطع شود. قطع مصرف مواد و اصلاح  رفتارهای شما، پله پله، متناسب با شرایط شما، بدون سختی و مشقت انجام خواهد شود.

5-شیشه یک ماده ی سمی است که مغز و بدن شما را مرحله به مرحله تخریب می کند. هر چه سریع تر بتوانید این ماده را از بدن خود حذف کنید بهتر است. اگر “پاکی کامل” در ابتدا برای شما مشکل است مصرف میوه ها و سبزیجات تازه و رنگی نظیر: انگور سیاه، گوجه فرنگی، پرتقال، توت فرنگی، شاه توت، هند وانه و… و مغز نظیر پسته، بادام وگردو می تواند میزان این اثرات سمی را تا حدودی کاهش دهد.

6-درمان اعتیاد کمی زمانبر است. حداقل شش ماه شرکت منظم در جلسات درمانی برای موفقیت شما ضروری است. اما مطمئن باشید نتیجه شما را شگفت زده خواهد کرد.

باید بدانید موفقیت در درمان بدون رفتن به مرکز درمانی و شرکت در جلسات و داشتن یک درمانگر ثابت که مانند یک مربی در مسیرِ درمان، شما را همراهی نماید تقریبا هیچ گاه امکان پذیر نیست.

شیشه چیست؟

مت آمفتامین یک ماده محرک غیر قانونی است که کاملاً بصورت مصنوعی تهیه می گردد. در ایران عمدتاً با نام “شیشه” و گاهی با عناوینی مانند “کریستال“، “آیس” یا “مواد صناعی” خطاب می گردد. این ماده در مقادیر کم موجب بی خوابی، بی اشتهایی، افزایش انرژی، و افزایش تمرکز می گردد.

مت آمفتامین در بسیاری از نقاط جهان در بازار سیاه با تبلیغات کاذب برای استفاده جهت کاهش وزن، بیداری در شب، و افزایش انرژی در ورزشکاران مورد استفاده قرار گرفته است.

اما مصرف آن بسیار خطرناک بوده و موجب اختلال تمرکز، پرخاشگری و اعتیاد بسیار شدید می گردد. در واقع این ماده این قابلیت را دارد که با سرعت قابل ملاحظه ای شما را بلند کند اما قطعاً با همان سرعت و شدت و حتی به مراتب شدیدتر شما را به زمین خواهد کوبید. این ماده موجب بروز اعتیاد و وابستگی می گردد که از نظر شدت، از شدیدترین وابستگی ها می باشد.

متاسفانه این ماده در کشور ما در آزمایشگاه های خانگی کوچک و غیر حرفه ای که به آن ها آشپزخانه می گویند به صورت غیر قانونی و مخفی ساخته می شوند. این شرایط موجب شده این ماده با قیمت ارزان در دسترس قرار گیرد.

علائم مصرف شیشه چیست؟

مقادیر کم این ماده در اولین دفعات مصرف موجب بی خوابی، بی اشتهایی، افزایش تمرکز، اعتماد بنفس، انرژی، و فعالیت می گردد و به همین دلیل در ابتدا ممکن است برای بهبود عملکرد اجتماعی، شغلی، و تحصیلی مورد استفاده قرار بگیرد. در این حالت فرد محدودیت های واقعی خود را درک نمی کند و با اعتماد به نفس کاذب اقدام به انجام فعالیت هایی می کند که ممکن است توان انجام آن را نداشته باشد.

مصرف طولانی مدت  این ماده موجب ایجاد مقاومت به اثرات لذت بخش، و بروز رفتار های تکراری می گردد. افرد به تدریج دچار انزوای اجتماعی می گردند. توانایی فرد در انجام فعالیت های مختلف کاهش می یابد، و پس از مدتی فرد مصرف کننده قادر خواهد بود، فقط چند عملکرد خاص را انجام دهد.

در فرد مصرف کننده واکنش به محرک های واقعی و غیر واقعی افزایش می یابد و زمینه را برای بدبینی، هذیان و توهم فراهم می کند.

به عنوان مثال:

  1-فرد ممکن است بیش از اطرافیان خود با صدای ناگهانی بسته شدن در یا زنگ تلفن از جا بپرد.

2- ممکن است صداهایی را بشنود که وجود واقعی ندارند. رفتارها و عملکرد فرد به تدریج غیر طبیعی می گردند و سایر افراد متوجه تغییرات رفتاری او می گردند، هرچند که ممکن است تا مدت ها ندانند که دلیل این رفتارهای غیر طبیعی چه می تواند باشد.

 عوارض مصرف شیشه چیست؟

شیشه هم بر مغز و وضعیت روانی فرد و هم بر سایر دستگاه های بدن از جمله؛ قلب، دستگاه گردش خون، کلیه ها، پوست و دستگاه ایمنی اثرات مخربی می گذارد که این اثرات را می توان با توجه به زمان شروع آن ها به صورت حاد و مزمن در نظر گرفت.

تخریب مغزی ناشی از مصرف این ماده عامل اصلی بسیاری از عوارض مصرف آن است.

عوارض حاد مصرف شیشه

1-افزایش فشار خون و ضربان قلب تند و نا منظم

2-افزایش دمای بدن و گرگرفتگی شدید به دلیل اختلال در سیستم تنظیم کننده دمای بدن تحریک آن.

3- در اولین دفعات مصرف، انرژی و تمرکز فرد به صورت غیر معمولی افزایش می یابد که این وضعیت با تحلیل شدید انرژی و اختلال در حافظه و تمرکز پس از کاهش اثرات ماده همراه است.

4-در مراحل اولیه : تهوع و اسهال، لرزش و قفل شدن فک ها نیز از علایم بارز مصرف است.

5-گشاد شدن مردمک ها به دنبال مصرف می تواند منجر به حساسیت شدید به نور شوند، به گونه ای که حتی در مکان های کم نور فرد نیاز به استفاده از عینک آفتابی پیدا کند.

6-بیشترین نشانه هایی که باعث اشتیاق به مصرف و در نهایت اعتیاد فرد به ماده می شوند، سرخوشی، بالا رفتن خلق، افزایش فعالیت، کاهش خواب و افزایش میل جنسی در مدت زمانی است که فرد تحت تاثیر ماده قرار دارد و البته بعد از پاک شدن ماده از بدن طی مدت زمان کوتاهی این اثرات نیز از بین می روند و فرد احساس رخوت، خواب آلودگی، کاهش انرژی و بی قراری پیدا می کند و برای فرار از وضعیت ایجاد شده و به امید داشتن مجدد تجربه اولیه، اشتیاق برای مصرف دوباره ماده پیدا می کنند و این اتفاق مهم ترین نقطه در شروع  وابستگی و اعتیاد فرد می باشد.

عوارض دراز مدت مصرف شیشه

1-لرزش شدید و نشانه هایی مانند بیماری پارکینسون ناشی از تخریب بخشی از سیستم حرکتی مغز اتفاق می افتد. اختلال در سیستم ایمنی بدن می تواند منجر به ابتلا به عفونت های شدید وغیر معمول، عفونت های انگلی و قارچی، ابتلا به ویروس اچ آی وی و بیماری ایدز و عفونت مزمن سینوس ها شود.

2- بی اشتهایی شدید و مزمن و کاهش وزن شدید و تغییر ظاهر فرد.

3-   آسیب های شدید به نواحی جلوی مغز با از دست رفتن کنترل و مهارتهای معمول فرد بر رفتارهای اجتماعی که با پرخاشگری و عدم کنترل بر تکانه ها همراه باشد، دراین شرایط روی آوردن به رفتارهای پرخطری مانند رانندگی بی مهابا و درگیری کلامی و فیزیکی با دیگران بسیار زیاد دیده می شود.

4- افسردگی شدید و احساس نا امیدی.

 هفته آینده درباره علایم ترک شیشه و اهداف اصلی در درمان اعتیاد به شیشه توضیح  خواهیم داد.

 

منابع

 

کتاب درمان وابستگی به شیشه  چگونه انجام می شود؟

دکتر رضا دانشمند- دکتر حامد اختیاری- دکتر علی فرهودیان-دکتر آذرخش مکری.

مقالات پیشین

مهارت حفظ آرامش-مرکز مشاوره مهستا

مهارت حفظ آرامش

مدیریت خشم- چگونه خشم خود را مدیریت کنیم - مرکزمشاوره مهستا

چگونه خشم خود را مدیریت کنیم؟

مهارت جرات مندی و ابراز وجود- مرکز مشاوره مهستا

مهارت ابراز وجود و جرأت مندی

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این مطلب را به دوستان خود به اشتراک بگذارید

خواننده گرامی

آیا می دانستید بسیاری از مشکلات شخصی و گروهی با کمک گرفتن از مشاوران منخصص به راحتی قابل حل می باشد.

دیر اقدام نکنید

به راحتی با کارشناسان ما در تماس باشید تا شما را برای انتخاب مشاور راهنمایی نمایند.
اینجا کلیک نمایید
لیست محتوا