شخصیت و ویژگیهای شخصیتی
ویژگیهای شخصیت مشخصه مهمی از رفتار و نگرش و احساسات ما هستند. بنابراین باید از خصوصیات شخصیتی خود بیشتر آگاهی داشته باشیم. دنیایی که اکنون در آن زندگی میکنیم با آنچه ده، پنج یا حتی یک سال پیش بود کاملاً تفاوت دارد. شبکههای اجتماعی و وسایل ارتباطی دائم و با سرعت اطلاعات را در سطح جهان جابهجا میکنند. بدون داشتن تصوری روشن درباره خود و ترجیحات شخصی خود، در مواقع ضروری، انتخاب مناسب بسیار دشوار و گیج کنندهاست. شخصیت هر کس منحصر به فرد است و اگر بدانیم نوع شخصیت ما چه چیزی در ما برمیانگیزد، میتواند به رضایت بیشتر زندگی، انتخابهای بهتر و موفقیت کلی در حوزههای شخصی، تحصیلی و حرفهای منجر شود.
ابزارهای شناخت ویژگی های شخصیتی
روشهای زیادی برای شناخت شخصیت وجود دارند ولی روانشناسان بیشتر سعی میکنند انسانها را به طور منظمی به انواعی از تیپهای شخصیتی تقسیم کنند. این تیپهای شخصیتی مختلف تفاوتهای زیادی در نحوه تفکر، احساس و رفتار افراد دارند. ابزارها و تستهای روانشناسی برای شناخت تیپها و ویژگیهای شخصیتی بسیار فراوان هستند. ولی این فراوانی نباید باعث شود که کمیت را فدای کیفیت کنیم. با توجه به تفاوتهای بسیار جزئی و زیاد در شخصیت افراد، تقسیم افراد به صورت منظم و مشخص در طبقهبندیهای مختلف دشوار است. درعوض، ارزیابی افراد بر اساس رایجترین خصوصیات شخصیتی میتواند ما را قادر به پیشبینی و استنباط رفتار فرد کند.
پرسشنامههای شخصیت
در این راستا تکمیل پرسشنامههای شخصیت یکی از رایجترین ابزارهایی است که در مراکز روانشناسی در اختیار مراجع قرار میگیرد. فرد نظر خود را به یک سری اظهارات و جملات موجود در تست بیان میکند. این جملات در مورد رفتارهای عادی و معمول، احساسات و عواطف و علایق اشخاص است. در این تستها پاسخ درست یا غلط وجود ندارد و برای پاسخ به سوألات نیاز به تخصص و دانش خاصی نیست. زیرا هر فرد عقیده و نظر مخصوص به خود را دارد.
انتخاب تست شخصیت مناسب
تست شخصیتی که در اختیار مراجع قرار میگیرد، با توجه به هدف، جنس، سن، طبقه اجتماعی، میزان سواد و غیره متفاوت است. تستها باید علمی و معتبر باشند تا نتایج آن در روند درمان و یا مشاورههای مختلف خللی ایجاد نکند. این امر ضروری است که یک تست شخصیت در زمان و موقعیت صحیحی از فرد گرفته شود. حتی اتفاق میافتد که اگر تست در زمان مناسب اجرا نشود، نتایجی کاملاً غلط و یا حتی وارونه در اختیار درمانگر قرار دهد. روانسنجها گروهی از روانشناسان هستند که آموزشهای سختگیرانهای را در مورد اجرای مناسب تستها گذراندهاند.
موارد کاربرد تستهای شخصیت
از تست شخصیت به منظور خودشناسی افراد، مشاوره در ازدواجها، انتخاب شغل، انتخاب رشته تحصیلی، ناسازگاریها، تشخیص وجود احتمالی بیماریهای روانی، بدست آوردن اطلاعات در مورد روند پیشرفت درمان و یا روند پیشرفت بیماری، حوزه جرایم قضایی و کیفری و بسیاری موارد دیگر استفاده میشود.