خانواده درمانی
در مباحث پیشین در رابطه با روش های درمانی و سم زدایی و پرهیز کامل از مصرف مواد توضیحاتی به شما عزیزان داده شد. و در این مبحث درباره این که درمان ها چه تاثیری بر پیش گیری از اعتیاد همسران و فرزندان دارد نکاتی را مطرح می کنم.
رفتارهای فرد معتاد در هرصورت بر خانواده خود اثر می گذارد که ممکن است به شکل مشکلات روانی در افراد خانواده ویا زمینه مصرف مواد را برای سایر افراد خانواده بوجود آورد و همسر یا فرزندان را در گیر اعتیاد نماید.
اما رفتارهای خانواده وهمسر هم می تواند بر فرد معتاد اثر گذار باشد ودر ادامه مصرف مواد یا کمک به درمان بیمار نقش داشته باشد.
پس یکی از شرط های لازم برای پرهیز کامل از مصرف مواد داشتن زمینه مناسب در خانواده است. واگر این زمینه در محیط خانواده فراهم نباشد رفتار اعتیادی ادامه خواهد یافت.
بنابراین خانواده درمانی می تواند کمک مناسبی برای افراد خانواده ای با وجود فرد معتاد باشد که اهداف خانواده درمانی عبارتند از:
- کمک به تقویت روابط خانوادگی و زناشویی
- به بهبود روابط شغلی و اجتماعی فرد بیمار کمک می کند.
- ایجاد افزایش همبستگی افراد خانواده برای ترغیب به ادامه درمان و پیش گیری از عود و بازگشت مجدد به مصرف موادفرد بیمار
- بهتر شدن شرایط درون خانواده و اینکه به کاهش خطر ابتلا به اعتیاد همسران وفرزندان و سایر افراد خانواده کمک می کند.
- به همسر فرد مصرف کننده برای شناخت باورهای فرد بیمار درباره مواد و درمان اعتیاد کمک می نماید.
- کمک می کند که فرد بیمار ارتباط خود را با افراد مصرف کننده مواد کاهش دهد.
روش کاهش آسیب
در روش کاهش آسیب هدف ما شناسایی عوارض اعتیاد وکم کردن اثرات آن ها می باشد.
از آنجایی که همه افراد معتاد در وضعیت مشابهی قرار ندارند پس اهداف درمانی هم نمی تواند یکسان باشد.
هرچند که روش پرهیز کامل برای بیمارانی که انگیزه ترک بالایی دارند وهم این که شرایط خانوادگی و اقتصادی مناسب تر و میزان مصرف کمتری دارند روش مناسبی است اما در همه بیماران امکان دستیابی به پرهیز کامل هم به طور یکسان وجود ندارد .
بنابراین ما در مورد این گروه از بیماران با شرایط متفاوت با روش کاهش آسیب به درمان ادامه می دهیم که قطع مصرف مواد مخدر به طور کامل ضروری نیست و هدف ما کاهش یا ازمیان بردن عوارض ناشی از مصرف مواد و تغییر نوع ماده مصرفی فرد است که تخریب های شدید را به مصرف سبک تر تبدیل می کنیم.
پس استفاده از روش کاهش آسیب به این جهت است که رفتار های فرد معتاد مشکلات روانی، اقتصادی، جسمی و اجتماعی ایجاد می کند که ضرر آن به همسر و فرزندان و خانواده فرد معتاد خواهد رسید.
مثلا فرد معتاد که روش مصرفش تزریق بوده است اگر از سوزن مشترک استفاده نماید ممکن است بیماری اچ آی وی و یا هپاتیت مبتلا شود و آن را به همسر خود انتقال دهد.
پس پذیرفتن این موضوع که همسر شما به مصرفش ادامه دهد به معنای تایید رفتار مصرفی او نیست. و این نشان دهنده برخورد منطقی شما و پذیرش او به عنوان انسان است تا بتوانیم با کمک متخصصان درمان اعتیاد به تغییر روش مصرفی فرد با هدف کاهش آسیب در افراد خانواده، همسر و فرزندان بپردازیم.
و این قدم اول برای ترک مصرف این گروه از بیماران اعتیاد جهت کاهش و سپس به صورت تدریجی ترک کامل مواد می باشد.