داشتن یک شغل مناسب و مورد علاقه آرزوی هر انسان موفقی است . چرا که داشتن شغل مناسب در پیشرفت و موفقیت زندگی و رضایت از زندگی فرد موثر بوده و باعث افزایش اعتماد به نفس و کیفیت زندگی می شود .
گاهی انتخاب شغل آینده ما بدون شناخت خود و مهارت های لازم بر اساس شرایط و جایگاه اجتماعی آن شغل ، اتفاق می افتد . که امری بسیار اشتباه است .
به طور مثال غالب خانواده ها در هنگام انتخاب رشته فرزندان ، بدون توجه به استعداد و توانایی آن ها ، فرزندان را به سمت رشته های پزشکی یا مهندسی تشویق می کنند .
همین عدم شناخت از استعداد های خود ، و انتخاب اشتباه ، باعث شکست فرزندان در هنگام تحصیل و یا بعد آن منجر به انتخاب اشتباه شغل و یا انجام کاری بر خلاف میل و علاقه و عدم موفقیت و رضایت در زندگی افراد می شود .
مشاوره شغلی به شما کمک می کند . با شناخت بهتر خود ، شناخت نقاط قوت و نقاط ضعف خود بر اساس علائق شخصی در شناسایی شغل و انتخاب شغل مناسب و مورد علاقه خود اقدام کنید .
مشاوره شغلی چیست ؟
مشاوره شغلی نوعی از مشاوره است . که به فرد کمک می کند . تا بر اساس شناخت استعدادها ، محدودیت ها و نیز امکانات شغلی جامعه بتواند ؛ شغل مناسب خود را پیدا کند .
در واقع مشاورین شغلی با راهنمایی و هدایت افراد برای رسیدن به شغل مناسب و دستیابی آن ها به اهداف بلند مدت شغلی در کسب موفقیت بیشتر و زندگی شادتر به شما کمک می کنند .
“تالکوت پارسونز ” از اولین افراد که در زمینه هدایت حرفه ای فعالیت داشته است . لازمه هدايت حرفه ای یا به عبارتی مشاوره شغلی را پیروی از سه اصل زير می داند:
- شناخت تواناییها، علایق و مهارت های حرفه ای فرد
- شناخت شغلی و موقعیت های شغلی
- ایجاد ارتباط منطقی بین دو اصل یاد شده
مشاوره شغلی در چه مواقعی لازم است؟
می توان گفت مشاوره شغلی در شرایط زیر لازم است .
در مواقعی که نیازمند انتخاب رشته تحصیلی دانشگاهی برای انتخاب شغل آینده هستیم . مشاوره شغلی می تواند ، به ما راهنمایی های لازم در خصوص انتخاب شغل مناسب را بدهد .
در مواقعی که قصد تعییر رشته تحصیلی یا ادامه تحصیلات در مقاطع بالاتر از کارشناسی را داریم . مشاوره شغلی در انتخاب رشته تحصیلی مناسب و ادامه آن بسیار موثر است .
در مواقعی که از شغل فعلی خود راضی نیستیم . یا آن را دوست نداریم .و به دنبال تغییر شغل بر اساس استعداد و علاقه خود هستیم . و نگران این هستیم . که شغل جدید نیز نتواند ما را راضی نگاه دارد . مشاوره شغلی در هدایت ما در انتخاب شغل جدید کمک است .
در مواقعی که می خواهیم ، تغییر شغل دهیم . و نمی دانیم شغل مورد علاقه مان چیست ؟ مشاوره شغلی می تواند . ما را در انتخاب شغل مورد علاقه بر اساس استعداد و توانایی هایمان کمک می کند .
مواقعی که در برقراری ارتباط با همکاران و انجام کار گروهی احساس ضعف دارید .
مشاوره شغلی با آموزش های مناسب به شما کمک می کند . بتوانید ضمن برقراری روابط درست با همکاران و لذت بیشتر از محیط کاری خود ، مهارت لازم در انجام کارهای گروهی را نیز کسب کنید .
فواید و اهمیت مشاوره شغلی چیست ؟
شناسایی مهارت ها ، استعداد و علائق شخصی
مشاور شغلی می تواند . با انجام تست های مهارت و ارزیابی، به شما در شناسایی مهارت های خود ، آشنایی با زمینه شغلی و کارهایی که با استعداد یا مهارت شما منطبق است . برای شناخت و انتخاب شغل مناسب کمک کند.
شناسایی نقاط قوت و ضعف خود
مشاوره شغلی به شما کمک می کند با شناخت استعدادها و نقاط ضعف و قوت خود نگاهی دقیق تر به گزینه های شغلی داشته باشید . و گزینه های شغلی را بر اساس نقاط قوت و ضعف خود بررسی کنید . و انتخاب شغل مورد علاقه خود را بر اساس علائق ، مزیت های فردی و نقاط قوت خود انجام دهید .
شناسایی مسیر مناسب رسیدن به شغل مورد علاقه
مشاوره شغلی با راهنمایی های مناسب به شما مسیر مناسب برای رسیدن به شغل مورد علاقه شما را نشان می دهد . و به شما در ایجاد برنامه برای رسیدن به شغل مورد علاقه کمک می کند .
آشنایی با مصاحبه های شغلی
مشاوره شغلی با شبیه سازی مصاحبه های شغلی و تمرین آن ها با شما می تواند به کاهش استرس مصاحبه های شغلی آمادگی بیشتر برای مصاحبه و موفقیت بیشتر شما کمک کند .
دستیابی به اهداف بلند مدت شغلی
مشاوره شغلی به شما آ موزش می دهد . چگونه حرفه خود را در راستای اهداف بلند مت برنامه ریزی کرده و به شما در رسیدن به اهداف بلند مدت کمک می کند .
آموزش کار گروهی
شرکت و انجام کار گروهی و برقراری ارتباط مناسب با همکاران یکی از رموز موفقیت در شغل مورد نظر شما است . مشاوره شغلی با آموزش نحوه برقراری ارتباط درست و موثر با همکاران و تقویت کار گروهی در موفقیت شغلی شما بسیار موثر خواهد بود .
عواقب انتخاب نادرست شغل چیست ؟
انتخاب نادرست شغل می تواند . نارضایتی شغلی و عواقب یا پیامدهای زیر را به دنبال داشته باشد :
- ایجاد خستگی مزمن
- عدم رضایت شغلی و فرسودگی شغلی
- بهره وری و عدم برقراری ارتباط مناسب با مشتریان و همکاران
- ایجاد افسردگی و سرخوردگی
- کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس
- کاهش بهره وری
- رضایت از زندگی و عدم احساس شادی در زندگی
- آسیب های جسمی ناشی از استرس های کاری
در آخر
با توجه به این که شغل افراد علاوه بر درآمد زایی و گذران زندگی در افزایش رضایت زندگی و کیفیت زندگی افراد ، رضایت شغلی و همچنین شاد زیستن بسیار موثر است . توصیه می شود .
در تمامی مراحل زندگی ، زمانی که می خواهید . شغل مورد نظر خود را انتخاب کنید . یا شغل تان را تغییر دهید .
تا ضمن کسب درآمد مناسب ، از انجام شغل خود احساس رضایت کرده ؛ و کیفیت زندگی خود را افزایش دهید .
پیشنهاد می شود . جهت آشنایی با ویژگی های یک مشاور شغلی خوب ، مطلب ویژگی های مشاور شغلی را در قسمت مقالات ما مطالعه فرمایید .